Soma Davası’nda asıl patron benim diyen Alp Gürkan ifade verdi

Soma Davası’nda asıl patron benim diyen Alp Gürkan ifade verdi

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden katliamı ilgili davada asıl patron benim diyen Alp Gürkan ilk kez ifade verdi. Duruşmada, madenci yakınlarından Alp Gürkan’a sitem: “301 kişinin katilisin, tarihe geçtin"

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden katliamı ilgili davada asıl patron benim diyen Alp Gürkan ilk kez ifade verdi. Duruşmada, madenci yakınlarından Alp Gürkan’a sitem: “301 kişinin katilisin, tarihe geçtin”

Soma Katliamı davası devam ederken asıl patron benim diyen Alp Gürkan ve 4 şirket yetkilisi hakkında 22 Kasım 2016 tarihinde dava açılmıştı. Bu davada sanık olan 5 kişinin ifadesinin alınması için Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi sanıkların ikametgahlarının bulunduğu yer mahkemelerine talimat yazmıştı. Bugün(26 Aralık 2016) yeni davanın sanıklarından Alp Gürkan’ın ve Mustafa Yiğit’in talimat duruşması İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Soma’dan gelen aileler, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’da katıldı.

Katliama sebep olan şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapan Alp Gürkan kimlik tespit yapıldığı sırada gelirinin 2.200 TL olduğunu beyan etti. Sanık Alp Gürkan’dan sonra kmlik tespiti yapılan şirketin muhasebecisi ise gelirinin 9.900 TL olduğunu beyan etti. Bu durum salonda gülüşmelere neden oldu.

Alp Gürkan: istifamdan sonra şirkette neler oldu bilmiyorum

Gürkan savunmasında “Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Suçsuzum ve beraatimi istiyorum” diyerek hazırladığı yazılı savunmayı mahkeme heyetine sundu. Gürkan’ın avukatı Abdurrahman Gök söz alarak müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını istedi. Bunun üzerine hayatını kaybedenlerin yakınlarından biri ayağa kalkarak “Niye onun ayrıcalığı mı var?” diyerek tepki gösterdi.

Müşteki avukatları ise Alp Gürkan’ın yazılı ifadesini özetlemesini isteyerek ifadeye göre kendisine soru soracaklarını belirtti. Sanığın müdafiileri ise müşteki-mağdur vekillerinin CMK 201.madde uyarınca soru sorma hakları olmadığını, soru sorabilmeleri için katılan sıfatlarının bulunması gerektiğini söyleyerek, soru sorulmaması yönünde karar verilmesini talep etti. Mahkeme başkanı CMK 201’de böyle bir yasağın olmadığını söyleyerek bu talebin reddine karar verdi.

Tekrar sanık kürsüsüne çıkan Alp Gürkan, “Ben 2013 yılı Aralık ayında yaşımın ilerlemesi nedeniyle yönetim kurulundan istifa ederek ayrıldım. Ondan sonraki süreçte işletmeyle bir ilgim kalmadı. Şirkette neler oldu, ne gelişmeler vardı bir bilgim yok. Oğlumun madencilikle bilgisi ve ilgisi olmadığından dolayı işletmeden ayrıldıktan sonra Ramazan Doğru’yu yönetim kuruluna aldım. Mevzuata, bütün kurallara uyulmuştur, dışına çıkılmamıştır. Bu şirket Türkiye’de ileri madencilikle ilgilenmiş, 7 Bin kişinin çalıştığı bir işletmedir. Bu olayın herhangi bir maden kazası olduğuna emin değilim. Bütün raporları takip ediyorum. Bilirkişilerin vermiş oldukları raporlar kurgudan ibaret. Ben hukukçu değilim, mühendisim.” dedi.

Mağdur-müşteki vekillerinin soruları üzerine Gürkan: şirketin asıl patronu benim demem gayet normal

Gürkan’ın ifadesinin ardından mağdur-müşteki vekilleri Gürkan’a sorularını yöneltmeye başladı.

Gürkan, facianın ardından yapılan basın toplantısındaki sözlerinin sorulması üzerine: “Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin en büyük ortağı durumundayım. Bu durumda hukuki anlamda şirketin patronu sayılırım. Şirketin patronu olduğum için de şirketin yönetim kurulu başkanını ve diğer üyelerini hukuken değiştirebilme yetkisine sahip bir kimseyim. Bu durumda ‘şirketin patronu benim, şirkette yetkilerim var’ demem gayet normaldir. Ancak bu şekilde yaptığım beyan hiçbir şekilde hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum şeklinde yorumlanamaz.”

İşletmemiz başarılıdır diyorsunuz bunu neye istinaden söylüyorsunuz sorusu üzerine madenlerin başında hiçbir zaman bulunmadığını dile getiren Gürkan, “Maden ocakları için her alanda uzmanlardan oluşan bir ekip kurma gayreti içine girdim. Uzun süredir görev yapan kişilerin başarılı olduğunu madende yapılan kamu denetlemelerinden alınan başarılı sonuçlara bakarak anladım ve bu kişilerin birçoğuyla maden ocağını işletmeye devam ettim” dedi.

Sorumlu bir yönetici’nin yapması gerekenleri yaptığı iddiasında bulunan Gürkan, “Madende her alanda çalışan kimseleri alanlarında eğitim yapmış kişilerden seçtim. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine önem verdiğim için bu şekilde hareket ettik” ifadesini kullandı.

Gürkan ayrıca, Soma Holding yönetim kurulunun, kazanın meydana geldiği Eynez ocağında alınması gereken tüm tedbirleri aldığını, başkaca bir tedbir alma imkan ve ihtimalinin olmadığını iddia etti.

Mahkeme başkanı mağdur-müşteki vekillerinin soru sormasına engel oldu!

Mağdur-müşteki avukatları sorularını sordukları esnada mahkeme başkanı sürekli olarak araya girerek aile avukatlarının soru sormasını engellemeye çalıştı. Mağdur-müşteki avukatlarından soruları üzerine mahkeme başkanı “avukatlar lütfen teknik soru sormayın, bizim elimizde sadece iddianame ve talimat evrakı var, soruları anlayamıyoruz biz de anlayabilelim” dedi. Bunun üzerine mağdur-müşteki vekilleri ayrıntılara girmeden sorularına devam etti ancak mahkeme başkanı re’sen sorulan tüm soruları “dosya ile ilgisi bulunmadığından sorunun sorulmasının reddine” karar verdi. Bunun üzerine avukatlar “teknik bir mesele sorduğunuz soruları anlamıyoruz diyorsunuz hem de anlamadığınız sorunun dosya ile ilgisinin bulunmadığından reddine karar veriyorsunuz!” diyerek mahkeme başkanına tepki gösterdi.

Daha öncede İzmir’de görülen talimat duruşmasında mağdur-müşteki avukatlarının sorularının sorulması mahkeme başkanı tarafından KHK bahanesiyle engellenmişti.

Tepkilerin ardından mahkeme başkanı avukatların sorularına devam etmesini istedi ancak sanık Gürkan sorulara “cevap vermek istemiyorum” diyerek yanıt verdi.

Gürkan’ın ardından ifade veren Mustafa Yiğit’te sözlü savunma yapmayarak, yazılı savunma sundu. Mahkeme başkanının tutumunu karşısında mağdur*müşteki avukatları soru sormayacaklarını asıl mahkemesinde sorularını soracaklarını beyan etti.

İfadelerin alınmasının ardından duruşmaya son verildi.

toplumsalhukuk

Soma Davası’nda mahkemeden müşteki avukatlarının sorularına yasak: KHK’de yetki verildi