İktidar İşçinin Kıdem Tazminatına El Atmakta Israrcı –Av. Yıldıray Çıvgın

İktidar İşçinin Kıdem Tazminatına El Atmakta Israrcı –Av. Yıldıray Çıvgın

Hürriyetten Noyan Doğan'ın Kıdem Tazminatı Fonunun ayrıntılarını yazdığı yazıyı Av. Yıldıray Çıvgın toplumsalhukuk için değerlendirdi

Hürriyetten Noyan Doğan’ın Kıdem Tazminatı Fonunun ayrıntılarını yazdığı yazıyı Av. Yıldıray Çıvgın toplumsalhukuk için değerlendirdi

Daha öncesinde, yine kıdem tazminatı modeline ilişkin bir yazı yazmıştım. Bu yazıda, her ne kadar iktidar medyası tarafından bol bol övülen kıdem tazminatı fonunun işçiler için ne kadar sakıncalı olduğuna değinmiştim.

Zaman geçtikçe iktidarın kıdem tazminatını tam anlamıyla “gaspına” ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmakta. Hürriyet’ten Noyan Doğan yeni modele ilişkin ayrıntılar paylaştı.

Buna göre Kıdem Tazminatı Fonu için Güney Kore modeli düşünülmekteymiş. Peki Güney Kore’de sistem nasıl?

Öncelikle Güney Kore’de “Kıdem Tazminatı” tabirinin bulunmadığı, bunun yerine “Emeklilik Planı” tabirinin kullanıldığı belirtiliyor. Aslında bu kavram değişikliği bile işçinin en temel haklarından olan kıdem tazminatına iktidar tarafından nasıl darbe vurulacağına ilişkin ipuçları vermektedir. Mevcut düzenlemede işçiye biraz olsun iş güvencesi sağlayan kıdem tazminatına emeklilik planı diyerek, tazminatın emeklilik döneminde söz konusu olacağı izlenimi verilmekte ve işçinin emeklilik dönemi gelene kadar işten atılması durumunda işçiyi güvencesiz bırakmaktadır.

Kıdem tazminatı fonu ile Zorunlu Bireysel Emeklilik Fonunun birleştirilmesi planlanmaktadır. Bu durumda, şu an için çıkışın serbest olduğu Zorunlu BES sistemi ile entegre edilen Kıdem Tazminatı Fonundan emekli olana kadar çıkmak mümkün olmayacaktır. Bir başka deyişle, bu sistem ile hem kıdem tazminatı fonundan hem de Zorunlu BES sisteminden ayrılmak mümkün olmayacaktır.

Bahsedilen yazıda, Güney Kore’deki sisteme ilişkin başka ayrıntılara da yer verilmiş. Buna göre birden fazla Kıdem tazminatı fonu (emeklilik planı) sistemi bulunmakta ve işçiler ya da işveren bunlardan seçim yapma konusunda özgür bırakılmış.

Buna karşılık; her işveren ve her işçi kıdem tazminatı ya da emeklilik planı sistemlerinden birine dahil olmak zorunda. Üstelik çok az istisna dışında bu sistemden emekli olana kadar çıkmam mümkün de değil.

Daha önceki yazımda da değindim, bir husus tekrar hatırlatmak fayda görüyorum; Bu sistem işçilerin tarihsel kazanımlarına büyük zarar vermektedir. Sistemden çıkamama sebebiyle işçiler, işinden haklı nedenle (işçinin ücretinin ödenmemesi, sağlık sebebi, mobbing, işverenin davranışları vs.) istifa etse dahi, şartı sağlayana kadar kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.

Dolayısıyla, işçi sendikalarının daha önce yapmış oldukları “Kıdem Tazminatı Kırmızı Çizgimiz” açıklamalarının arkasında durarak, planlanan kıdem tazminatı gaspına karşı etkili eylemler gerçekleştirerek bu gaspa dur demeleri gerekmektedir.

Av. Yıldıray Çıvgın