Halit Çelenk Hukuk Ödülleri sahiplerini buldu

Halit Çelenk Hukuk Ödülleri sahiplerini buldu

2017 yılı Halit Çelenk Hukuk Ödülleri Türkiye Barolar Birliğin'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Fatih Yaşlı’nın yazdığı “Türkçü Faşizmden “Türk-İslam Ülküsü”ne” ve Süreyya Algül’ün yazdığı “Türkiye’de Sendika Siyaset İlişkisi – DİSK (1967-1975)” isimli kitaplar birinciliğe layık görüldü

2017 yılı Halit Çelenk Hukuk Ödülleri Türkiye Barolar Birliği’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Fatih Yaşlı’nın yazdığı Türkçü Faşizmden Türk-İslam Ülküsü ve Süreyya Algül’ün yazdığı Türkiye’de Sendika Siyaset İlişkisi – DİSK (1967-1975) isimli kitaplar birinciliğe layık görüldü

Bugün (5 Mayıs) Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) ev sahipliğinde düzenlenen törenle 2017 yılı Halit Çelenk Hukuk Ödülleri sahiplerini buldu. TBB’de yapılan törende saygı duruşunun ardından TBB adına Av. Barış Yaltı açış konuşmasını yaptı.

“Halit Çelenk’in devrimci adalet mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyorum”

Av. Yaltı konuşmasında şunları söyledi:

Yurttaşların hak arama mücadelesinde, adalet arama mücadelesinde yardımcı olacak olan avukatlar eğer bir ışığa ihtiyaç duyarlarsa, eğer bir cesaret örneğine ihtiyaç duyarlarsa önlerinde bir simge isim var: Halit Çelenk. Dönüp ona bakacaklar. Onun verdiği mücadeleyi örnek alacaklar ve bu mücadeleden güç alarak bu karanlık dönemde hak aramanın, adaletin, barışın yine bekçileri olacaklar.

Türkiye’de hukuk adına, hukuk felsefesi adına, hukuk sosyolojisi adına, hukukun gelişmesi adına maalesef hiçbir kurum üniversitelerimiz, fakültelerimiz yardımcı olmuyor veya hukuku gittikçe çölleştiriyorlar. Bu anlamda Halit Çelenk Hukuk Ödülleri önemli bir vaha teşkil etmektedir. Bu yıl ödül kazanan bütün katılımcılarımızı kutluyor ve Halit Çelenk’in devrimci adalet mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyorum.

Yaltı’nın konuşmasının ardından Halit Çelenk anısına hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından seçici kurul adına kürsüye çıkan Av. Özlem Şen Abay eser sahiplerini açıkladı.

“Hukuk bugün zorbalık rejiminin silahı haline getirildi”

Av. Abay konuşmasında şunları söyledi:

Üç yıl önce bugün ödülleri vereceğimizi ilk açıkladığımızda büyük bir tedirginlik içerisindeydik. Zira bu tedirginliğin nedeni bizzat Halit Çelenk’in bizlere yüklemiş olduğu sorumluluktan kaynaklanıyordu.

Halit Çelenk bütün yaşamı boyunca hep doğrunun ve haklının yanında oldu. Bizlere doğrunun ve haklının yanında olarak, emekten yana ve kendi duruşuyla bir miras ve gelenek bıraktı. Biz bugün savunmanlık mesleğini yaparken bu memlekette çok büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Zira savunmanlık mesleği neredeyse hiçe sayılıyor.

Varlığını kriz, sömürü, açlık ve yoksulluk üzerine kuran savaş politikalarıyla beslenen bir iktidara tabi olarak yaşıyoruz. Bu iktidar daha çok yakın zamanda aslında kaybettiği bir seçimi kazanmış gibi yaparak yoluna devam ediyor. Üstelik bunun devletin kendi kurumlarıyla, hukuk eliyle yapmaya çalışıyor.

İşte hukuk bugün bu otoritenin adeta bir zorbalık rejiminin aynı zamanda bir aracı bir silahı haline getirildi. Üstüne üstlük bu otoriter rejime, zorbalığa karşı direnen toplumsal muhalefete karşı da  bir silah olarak kullanılmaya başladı.

Yargının en önemli ayaklarından bir tanesi savunmanlık ancak yeniden yapılandırılan bu iktidar tarafından hukuk rejiminden savunmanlık hiçe sayılmaya çalışılıyor. Halit Çelenk’in duruşu işte burada bizlere bir kez daha yol gösteriyor. Zira bu duruş güçlüye karşı haklının yanında  olmaktır ve iktidarın zorbalığına karşı boyun eğmeyen bir adalet görüşüdür.

Bu ülkede emekten, adaletten yana olan tıpkı tüm Halit Çelenk geleneğini takip eden hukukçular gibi ne olursa olsun, bu zorbalık ne kadar sürerse sürsün emekten yana olan tüm hukukçuların boyun eğmeyeceği kanaati içerisindeyiz.

Haziran İsyanı’nın piyanisti Dengin Ceyhan’dan müzik dinletisi

Abay konuşmasının sonunda seçici kurulun gerekçe metninin özetini açıkladı. Abay’ın konuşmasının ardından Haziran İsyanı’nda piyanosu ile Gezi’ye renk katan ve geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla tutuklanan ve serbest bırakılan piyanist Dengin Ceyhan’ın müzik dinletisi gerçekleşti.

Ödüller sahiplerini buldu

Müzik dinletisinin ardından ödüller sahiplerini buldu. Prof. Dr. Rona Aybay, Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Ali Murat Özdemir, Ali Rıza Aydın, Serpil Çelenk Güvenç, Dr. İlker Kılıç, Av. Başar Yaltı, Av. Erşen Sansal, Av. Barış Aybay, Av. Bilgütay Hakkı Duma, Av. Özlem Şen Abay’dan oluşan seçici ve düzenleyici kurul Halit Çelenk Hukuk Ödülü’ne iki eseri birden layık gördü.

Ödül alan eserler; Fatih Yaşlı’nın yazdığı Türkçü Faşizmden Türk-İslam Ülküsüne ve Süreyya Algül’ün yazdığı Türkiye’de Sendika Siyaset İlişkisi – DİSK (1967-1975) isimli kitaplar oldu.

Seçici kurul yapmış olduğu değerlendirmede iki esere de akademik destek ödülü verilmesine karar verdi. Akademik destek ödülü kazanan eserler; Aynur Demirli’nin yazdığı Demokrat Partinin Laiklik Söylemi başlıklı yüksek lisans tezi ile Koşun Özgür Özbey’e ait Sermaye Birikim Sürecinde Ticaret Hukukunun İşlevi başlıklı yüksek lisans tezi oldu.

Seçici kurul yapmış olduğu değerlendirmede üç esere ise, mansiyon verdi. Mansiyon kazanan eserler Ayşegül Kars Kaynar’a ait Neo-liberal Dönemde Hukuk ve Neo-Formalizm Tartışmalarına Bir Giriş başlıklı makale, Benan Molu ve Ayşe Bingöl Demir’e ait Savunma Yasak başlıklı makale ve son olarak Gülçin Çakmak’a ait Bolivya Anayasasının Yapım Sürecinde 4. Anayasacılık Dalgasını Aramak başlıklı makale oldu.

toplumsalhukuk