Ankara Batı( Sincan) 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Katliam davasının 2. duruşmasında sanık Orhan Gönder ifade verdi. Tanık olarak dinlenen sanığın babası: "siz devletsiniz, nasıl bir şey yapamazsınız"
Ankara Batı (Sincan) 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen katliam davasının ikinci duruşmasında sanık Orhan Gönder ifade verdi. Sanık Orhan Gönder’in anne ve babası tanık olarak dinlendi
5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır’da HDP mitinginde gerçekleştirilen, 5 kişinin hayatını kaybettiği, 400’e yakın kişinin yaralandığı katliam davasının ikinci duruşması 16 Aralık 2016 tarihinde görüldü.
Ankara Batı (Sincan) 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada miting alanına bombayı bıraktığı tespit edilen sanık Orhan Gönder ifade verdi. Ayrıca ilk celse müşteki avukatlarının tanık olarak dinlenmesini istediği sanık Orhan Gönder’in anne ve babasının tanık olarak ifadelerine başvuruldu.
Önce inkar, sonra susma hakkı
İlk celse susma hakkını kullanan sanık Orhan Gönder ifadesinde eski ifadelerini baskı altında verdiğini söyleyerek reddetti ve Diyarbakır’a esrar ticareti yapmak üzere gittiğini söyledi. Ailesinin Suriye’ye gittiğine dair ihbarda bulunduğu ve terör nitelikli kayıp şahıs olarak kaydı bulunan Orhan Gönder, katliamdan önce 3 Haziran tarihinde, kaldığı otelde polisler tarafından yoklama kaçağı olarak işlem yapılarak serbest bırakılmıştı.
Sanık Orhan Gönder ifadesini tamamladıktan sonar müşteki vekillerinin sorduğu sorulara yanıt vermedi. 10 Ekim Ankara Katliamı sanıkları da müşteki vekillerinin sordukları sorulara yanıt vermeyi reddetmişti.
“Siz devletsiniz, nasıl bir şey yapmazsınız”
Duruşmada tanık olarak dinlenen sanık Orhan Gönder’in babası Mustafa Gönder oğlunun davranışlarındaki değişiklik ve ardından evi terk etmesi üzerine polis ve diğer yetkililere yaptığı başvuruları anlattı.
Oğlunun davranışlarının değişmesi üzerine siyasi şubeye gittiğini, sonra oğlunu da götürdüğünü, oğlunun evden ayrıldığını polise bildirdiğinde “18 yaşını doldurmuş bir şey yapamayız” yanıtı aldığını söyleyen Mustafa Gönder “Siz devletsiniz nasıl bir şey yapamazsınız” diye sorduğunu ifade etti.
Mustafa Gönder’e, sanık Orhan Gönder’in kendilerini üç kez telefonla araması ve Suriye’de bulunduğunu anlamaları üzerine yine siyasi şubeye gittiğini, ardından yetkililerle yaptığı görüşmelerde “Ben bir esnaf olarak araştırıyorum, siz devlet olarak neden araştırmıyorsunuz” dediğini belirtti.
Nitekim ailesinin kendi çabalarıyla sınırda aradığı, bulunsun diye polise, valiye, milletvekillerine ve hatta dönemin başbakanı Davutoğlu’na başvurduğu Orhan Gönder, Suriye’den Türkiye’ye geri dönerek katliamı gerçekleştirmişti.
Polislerin sorumluluğunun açığa çıkarılmasına yönelik talep mahkeme tarafından reddedildi
Müşteki avukatlarının, sanık Orhan Gönder’in ailesinin ihbarlarının ve Orhan Gönder ile görüşme yaptıkları telefon numaralarını bildirilmesinin ardından polisin hangi işlemleri yaptığının sorulmasına ilişkin talebi mahkeme tarafından reddedildi.
İlk duruşmada, Diyarbakır Katliamı ile ilgili idari soruşturma olup olmadığının Diyarbakır Valiliği’nden sorulmasına, var ise soruşturma raporunun istenilmesine karar verilmişti. Mahkemenin bu sorusuna verilmiş bir yanıt ise henüz yok.
Duruşma 27 Şubat 2017, saat 14.00’a ertelendi.
toplumsalhukuk