Baroların Saray Boykotu Büyüyor

Baroların Saray Boykotu Büyüyor

Hukukun iktidarın himaye ve gözetiminde olduğu, yargının tarafsız ve bağımsızlığını yitirdiği günlerden geçerken Eylül ayında yapılacak olan 2019 yılı Adli Yıl açılışına İzmir, İstanbul ve Ankara baroları başta olmak üzere onlarca baro katılmayacağını duyurdu

Ülkemizde hukukun iktidarın himaye ve gözetiminde olduğu, yargının tarafsız ve bağımsızlığını yitirdiği günlerden geçerken Eylül ayında yapılacak olan 2019 yılı Adli Yıl açılışına Yargıtay tüm baroları davet etmişti. İzmir, İstanbul ve Ankara Barolarının olmak üzere Saray’daki adli yıl açılışına katılmayacağını açıklayan baroların sayısı artıyor. 125 bine yakın avukatın bulunduğu ülkemizde, açıklama yapan baroların mensuplarının toplam sayısı ise 100 bini geçti. Buna rağmen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu adli yıl açılış törenine katılacağını ve konuşma yapacağını duyurdu

Hukuk her geçen gün biraz daha katledilirken, adli tatili geride bıraktığımız ve yeni adli yılın başlamasına sayılı günler kala Yargıtay 2019 adli yıl açılış törenine 79 baroyu davet etti. Bu davet yazılarının barolara ulaşmasının ardından, barolar tek tek ülkemizdeki adaletsizlik ve hukuksuzluklara vurgu yaparak adli yıl açılışına katılmayacağını duyurdu.

100 bin Avukatın Temsilcisi Olan Barolar Açılışa Katılmıyor

Bu açıklamalar neticesinde 125 bine yakın avukatın bulunduğu ülkemizde, açıklama yapan baroların mensuplarının sayısı 100 bini geçti. Bir kısım baro, yönetim kurullarını toplantıya çağırdıklarını hafta başında katılım durumu ile ilgili olarak açıklama yapacaklarını duyurdu.

Katılmayacağını Açıklayan Barolar

İzmir, İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Muş, Ordu, Şanlıurfa, Van, Zonguldak, Malatya, Manisa, Mersin Baroları  (toplam 25 baro) adli yıl açılış törenine katılmayacaklarını açıkladı. Haberimizin devamında baroların yaptıkları açıklamaların tamamına ulaşabilirsiniz.

Ayrıca aralarında; Isparta, Tunceli, Yalova, Adıyaman, Aksaray, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çanakkale, Iğdır, Kütahya, Tekirdağ ve Trabzon Baroların bulunduğu 15 baronun ise katılmayacağı kamuoyuna yansıdı. Ancak bu baroların resmi bir açıklamaları bulunmuyor.

Feyzioğlu: “Katılacağım, Konuşma Yapacağım.”

Vesayet kurumu olan ve herhangi bir avukatı doğrudan temsil yetkisi olmayan Türkiye Barolar Birliği’nin başkanlığını yürüten Metin Feyzioğlu ise 2 Eylül tarihinde Saray’da gerçekleştirilecek olan adli yıl açılışına katılacağını ve bir konuşma yapacağını açıkladı.

2014 adli yıl açılışındaki konuşması dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tepki ile karşılanan ve Erdoğan’ın salonu terk etmesi ile sonuçlanan adli yıl açılış törenin ardından, TBB Başkanının konuşması adli yıl açılışı programından çıkarılmıştı.

Son günlerde ise özellikle Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin açıklandığı toplantıda, Erdoğan’ı avuç patlatırcasına alkışlayan Feyzioğlu, avukatların tepkilerini üzerine toplamıştı. Devamında Adalet Bakanı ile ortak basın toplantıları düzenleyen Feyzioğlu’nun uzun süredir iktidar saflarında hareket etmesi üzerine gelen bu katılım kararı ise şaşırtmadı.

Feyzioğlu Ne Anlatacak? 

Mesleki faaliyetlerini yürüttükleri için darp edilen, hakarete ve tehditlere maruz kalan, duruşmalardan atılan, tutuklanan avukatlar için ağzını açıp tek bir kelime etmeyen, son örneğini İstanbul’da yaşadığımız üzere Cumhurbaşkanına Hakaret ettiği iddiasıyla işkenceye uğrayan avukatın hesabını soracağını yaptığı facebook canlı yayınında açıklayan ancak o günden sonra somut hiçbir adım atmayan, avukatlar geçim kaygısı ile intihar ederken sessiz kalan ve S-400 ve milli birlik naraları atan Feyzioğlu’nun, adli yıl açılışında ne söyleyeceği ise merak konusu.

Feyzioğlu’na Destek Burhan Kuzu’dan

Feyzioğlu barolar üstü bir karar ve icra merci olmamasına rağmen baroları hiçe sayarak aldığı katılma kararına şu ana kadar tek destek iktidar cephesinden geldi. Feyzioğlu’nun katılım kararına başkanlık sisteminin mimarı olduğunu söyleyen Anayasa Hukuku Profesörü Burhan Kuzu twitte

r’dan destek verdi. İşte o tweet:

İl İl Baroların Açıklamaları

1-İzmir Barosu

“Siyasi kararlarla, mesleki faaliyetlerini gerekçe göstererek yüzlerce mensubunu tutsak ettiğiniz onurlu bir mesleğin temsilcileri olarak, yaptığınız nazik daveti geri çevirmek zorunda olduğumuzu bildiriyoruz.” denilen açıklamada davetin geldiği Yargıtay’a İzmir Barosu “Bize kalırsa, siz de o salona gitmeyin.” çağrısında bulundu.

2-İstanbul Barosu

İstanbul barosu sosyal medya hesabından “Yargıtay Başkanlığının adli yıl açılış töreni davetine cevabımızdır: Bu fikre ortak olmayacağız.” yazısıyla paylaşılan açıklamanın tamamı aşağıdan okuyabilirsiniz.

3-Ankara Barosu

Ankara Barosu tarafından yapılan açıklamada “Henri Lefebvre(1901-1991), mekânı kısaca toplumsal ilişkilerin yeniden üretildiği yer olarak tanımlar. Savunmanın yeni adli yılını tarafı kendinden menkul siyasal iktidara ait bir mekânda karşılaması ise siyasi tahakkümün bir saray çatısı altında bizzat hukukçular tarafından yeniden üretilmesidir. Bu sebeple; avukatların, hâkimlerin ve savcıların siyasal iktidara ait modası önceki yüzyılda geçmiş saray çatıları altında adli yılı karşıladığı, alkış tuttuğu ve edilecek bağımsızlık söylemlerinin bizzat bu alkışın tutulduğu mekânca çürütüleceği bir adlı yıl açılış töreninde bulunmamayı bir tercih değil, kutsal mesleğimizin ettiğimiz yeminle üzerimize yüklediği bir görev olarak görüyoruz.” ifadelerine yer verildi.

4-Adana Barosu

Adana Barosu’ndan yapılan açıklamada “Yargı, yürütmenin etkisinden bir an evvel kurtulmalıdır” denildi.

5-Amasya Barosu

Amasya Barosu adına Baro Başkanı Av. Metin Derindere twitter üzerinden yaptığı açıklamada: “Amasya Barosu, cumhurbaşkanlığı bünyesindeki bir mekanda yapılacak 2019-2020 adli yıl açılış törenine, baroların yürütme karşısında bağımsızlıklarını zedeliyecek imajın oluşmaması ve yargı bağımsızlığı ilkesine bağlılığı nedeniyle katılmayacaktır.” dedi.

6-Antalya Barosu

Antalya Barosu adına Baro Başkanı Av. Polat Balkan twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Biz, adaletsizliklere, hak ihlallerine, hukuksuzluklara direnenlerdeniz; alkışlayan, boğun eğenlerden değil! Biz, hukuk devleti ve insan haklarından yana taraf oluruz; iliksiz cübbelerinde düğme arayanlardan, sıraya dizilenlerden değil!

Biz, gerçek bir hukuk devleti, bağımsız ve tarafsız yargı ve özgür savunma istiyoruz; “Yargı denetimsiz iktidar, savunmasız yargı” değil. Yargıya duyulan güveni dibe düşüren, hukuku ve yargı bağımsızlığını hiçe sayan bir anlayış ile mekansal sorumluluğu bile paylaşmayız.” dedi. 
Açıklamanın devamında ise Balkan Feyzioğlu’na sitemde bulundu: “TBB Başkanı Sayın Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’na doğrudan soruyorum: Bir kez olsun, gerçekten bir kez olsun, esaslı ve samimi olun. Adli yıl açılışı ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Kendinizce rol kapmaya çalışıyorsanız, size olan güven dibe vurdu, bilin! #MetinFeyzioğlu
7-Aydın Barosu
Aydın Barosu tarafından yapılan açıklamada ” Baromuz; tarihinin, inandığı evrensel hukuk ilkeleri ile Cumhuriyet değerlerinin işaret ettiği yerde Adli Yıl Açılışını gerçekleştirecektir ve o yer Saray olmayacaktır.” denildi.
8-Bursa Barosu
Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, davete katılmayacağını bildirdiği açıklamasında “yargıya güvenin zaten sürekli zedelendiği bir toplumda, yargının yürütmenin himayesinde olduğu izlenimi ile şekilden öte anlam ve sonuçlar çıkan nazik ama Anayasa’da belirtilen yargının bağımsız ve tarafsız olması ilkesine aykırı bulduğumuz, yürütmeye ait bir mekandaki davetinize icabet edemeyeceğiz” dedi.
9-Denizli Barosu
Denizli Baro Başkanı Av. Müjdat İlhan yerel haber sitelerine verdiği demeçte geniş açıklamayı 19 Ağustosu 2019 pazartesi günü bir toplantı ile kamuoyu ile paylaşacaklarını aktarıp “Törenin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde olması yürütmenin yargıya müdahalesi anlamından başka bir anlam taşımaz. Cumhurbaşkanının orada siyasi bir kimlikle bulunacağı da aşikar. Denizli Barosu olarak orada olmamız doğru olmayacaktır” dedi.
10-Düzce Barosu
Düzce Barosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Yapılan Anayasa Değişikliği ile Ülkemizde Cumhur Başkanlığı Hükümet Sistemine geçilmiş, her fırsatta dile getirdiğimiz üzere  ,denge ve denetim mekanizmaları yürütme lehine bozulmuş,yürütme bu sistemde aşırı güç kazanmıştır.Yürütmenin bu derece aşırı güç kazanmış olması,kuvvetler ayrılığı prensibinin her geçen gün artan ivme ile erozyona uğramasına neden olmuş,bunun doğal sonucu olarak da yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı tartışılır hale gelmiştir.
Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının ,adil yargılanma hakkının, evrensel hukuk ilkelerinin  tartışılır hale geldiği ve  bu  noktaya yürütmenin yargıya müdahalesi nedeniyle gelindiği yolunda toplumda genel kanının varlığı göz önüne alındığında Adli Yıl Açılış Toplantısının , yargının merkezinde değilde yürütme erkinin merkezinde yapılmasını ,bu güne değin savunduğumuz değerlere tezat oluşturması nedeniyle ,Baromuza ,Yargıtay Başkanlığınca yapılan davete sadece teşekkür ederek ,Düzce Barosu  adına katılım sağlanmayacağını geçtiğimiz günlerde bildirdik.
Dün olduğu gibi ,bu günde Düzce Barosu olarak Cumhuriyetin kuruluş felsefesinden bir an için ayrılmadan ,demokrasiden ,hukukun üstünlüğü ilkesinden ,tarafsız ve bağımsız yargıdan yana tavır koyduğumuzu bildirir ,kamuoyunun bilgisine sunarım,

Av Azade Ay ,

Düzce Baro Başkanı

11-Eskişehir Barosu

Eskişehir Baro Başkanı Av. Mustafa Elagöz facebook üzerinden Eskişehir Barosu avukatlarının bulunduğu grupta bir mesaj yayımlayarak adli yıl açılış törenine katılım gösterilmeyeceğini açıkladı.

12-Gaziantep Barosu

Gaziantep Barosu’nun resmi twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu olarak seçildiğimiz günden bugüne kadar sorunların çözülmesi için diyalog yolu tercih edilmiştir. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı Sarayında yapılan “Yargı Reformu Strateji” toplantısına yine Yönetim Kurulu kararıyla katılım sağlanmıştır. Bu toplantıda ilan edilen Hukuk fakültelerinin taban puanının 100 Bine çekilmesi, kontenjanların düşürülmesi, avukatlık mesleğine alımda sınav şartı konulması, vergi konusundaki iyileştirmeler, yeşil pasaport ve tutuklamalarla ilgili açıklamalar olumlu görülmüş ve desteklenmiştir. Ancak gelinen süreçte yargı reformu strateji toplantısındaki açıklamaların tam aksine 4 tane yeni hukuk fakültesi açılmış, hakim-savcıların verdiği kararlar nedeniyle sürgün politikası devam ettirilmiş, Hakim-Savcı alımlarında liyakat ilkesine yine uyulmadığı gözlemlenmiş, Avukatların dosya incelemesindeki sorunlar yine devam etmiş, duruşma salonlarından Avukatlar yaka paça dışarı atılmış, vergisel sorunları çözüme ulaştırılmamış, yeşil pasaport konusunda herhangi bir adım atılmamış -kaldı ki Türk Yargı Sisteminin çok ciddi sorunları dururken Meclis bu süreçte tatil yapmayı tercih etmiştir- Adliyelerdeki Baroların otopark ve Baro odası talepleri konusunda herhangi ciddi ve somut adım atılmamıştır.

Yargıda hedef süre uygulamasının kağıt üzerinde kaldığı, kararnamelerle görevlerine başlayan hakim ve savcıların dosyaları ele alıp inceleyememesinden kaynaklı yaşanan gecikmeler nedeniyle de yargıya duyulan güvenin git gide azaldığı, ilk derece mahkemelerinin sayılarının artırılması,adliye binalarının genişletilerek bölge adliye mahkemesi sayılarının artırılması ile gelişme amaçlanırken aksine hukuk dünyasında gerilemenin yaşandığı, adliyelerin avukatların da “işyerleri” olduğu gerçeğinin kabul görmediği bir dönemde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesinin ne kadar gerçekçi olduğu hususunda tereddüt hasıl olması maalesef kaçınılmazdır.

Gelinen bu süreçte Gaziantep Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri olarak yukarıda sayılan problemlerin çözümü konusunda somut ve ciddi adımlar atılmasını beklemekteyiz. Kısacası “samimiyet” beklemekteyiz.

Gaziantep Barosu olarak dün de bugün de Türk yargısının yapısal sorunlarının çözümü konusunda olumlu gördüğümüz her adımı desteklemeye devam edeceğiz. Ancak, samimî görmediğimiz ve idarenin denetiminde yapiĺmasının yargı bağımsızlığı ilkesini zedeleyeceğini düşündüğümüz 2019-2020 adlı yıl açılışına ilişkin toplantıda yer almayacağımızı,bundan sonra da eleştirimizi ve tavrımızı net olarak ortaya koymaktan çekinmeyeceğimizi de kamuoyuna saygı ile bildiririz.

Gaziantep Barosu Bşk.

Av.Bektas Şarklı

13-Hatay Barosu

Hatay Barosu adına Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada: “Hatay Barosu adına hafta içi kamuoyu ile paylaşacağız. Ancak;HSK’nun yürütme eliyle yönetildiği, yargının şeklen dahi bağımsız olma çabası vermediği, yürütme emrinde ve hiyerarşik yapıya dahil bir erk görüntüsü veren hiç bir ortamda olmayız.Tavrımız önceki tutumumuzdan farksızdır.” dedi.

14-Kırklareli Barosu

Kırklareli Barosu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yargıtay Başkanlığının nazik adli yıl açılış  davetine Kırklareli Barosu olarak icabet edemeyeceğimizi siz değerli meslektaşlarımız ile paylaşmak durumunda kaldığımızı  üzülerek ifade ediyoruz. Bu programın yapılacağı yer konusu, şekli  ve esaslı anlamda yargı bağımsızlığına  tezatlık oluşturmakta, neticede hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığını her daim ‘amasız’ savunan Baromuzun ve Avukatlık mesleğinin ilkelerine de aykırı bir durum oluşturmaktadır. Adli yıl açılışımızı her zaman oldugu gibi ilimizde, siz değerli  meslektaşlarımızın katılımı ile yapacağız.Hukukun üstünlüğü ve tam anlamı ile yargı bağımsızlığının sağlandığı günlerde buluşmak üzere.

Kırklareli Barosu Başkanlığı

15-Kocaeli Barosu

Kocaeli Barosu’ndan yapılan kısa açıklamada “Yargıtay Başkanlığı tarafından 2 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek Adli Yıl Açılış Törenine Baromuzca katılım sağlanmayacak olup aynı tarihte Kocaeli Adalet Komisyonu ile birlikte Adli Yıl Açılış Töreni yapılacaktır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.” denildi.

Baro Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir ise twitter hesabından “Katılmıyoruz. Çünkü” diyerek paylaştığı açıklamasında şunları söyledi:

16-Muğla Barosu

Muğla Barosu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

17-Muş Barosu

Muş Barosu Yönetimi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

18-Ordu Barosu

Ordu Barosu’ndan yapılan basın duyurusunda ” Yargıtay Başkanlığı’nın Adli yıl açılış törenine katılmayacağız. Baromuz Yargıtay Başkanlığı’nın 2 Eylül 2019 Tarihinde ”Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi” nde yapılacak olan 2019-2020 Adli yılı açılış törenine katılmama kararı alarak durumu resmi yazı ile Yargıtay Başkanlığı’na bildirdi.Baro Başkanımız Avukat Haluk Murat POYRAZ tarafından gönderilen yazıda yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile yargı erkinin unsurları arasındaki eşitlik durumuna vurgu yapıldı.” ifadelerine verildi.

Baro tarafından Yargıtay’a gönderilen cevabi yazının tam metni ise şöyle:

19-Şanlıurfa Barosu

Şanlıurfa Baro Başkanı Av. Abdullah Öncel twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Sayın Yargıtay Başkanlığının Saray’da yapılacak olan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni için nazik davetlerini Urfa Barosu olarak biz de aldık, diğer baro başkanı meslekteşlarım gibi Urfa Barosu Başkanı olarak ben de bu oyunda yokum diyorum” dedi.

20-Van Barosu

Van Barosu tarafından twitter üzerinden yapılan açıklamada “Yönetim Kurulu olarak törene katılmama kararı alarak durum resmi yazı ile Yargıtay Başkanlığı’na bildirmiştir.” denilerek cevabi yazı paylaşıldı:

21-Manisa Barosu

Manisa Barosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 Adli tatilin sona ermesiyle birlikte her yıl olduğu gibi Adli Yıl Açılış Törenleri Yargıtay Başkanlığınca organize edilmektedir.

Manisa Barosu’na ulaşan davetiyeye göre 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni 2 Eylül 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkez’ inde yapılacaktır.

Yargıtay Başkanlığınca organize edilen Adli Yıl Açılış Törenine yargının üç ayağından birini temsil eden Baroların da davet edilmesi doğru bir karardır.

Manisa Barosu kurulduğu günden bugüne yargının bağımsızlığının korunması ve yürütmenin, yargı üzerinde etkin konumda olmaması için çaba sarf etmiştir.

Manisa Barosu 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan “Anayasa Değişikliği Referandumunda” yapılacak değişikliklerin yargı bağımsızlığını olumsuz etkileyeceği, yargıda yapılacak tüm atama ve seçimlerde yürütmenin etkin olacağı, sonuçta yargı bağımsızlığının ortadan kalkacağı düşüncesiyle “HAYIR” oyu kullanılması gerektiği konusunda etkin bir çalışma yapmıştır.

2016-2017, 2018-2019 Adli Yıl Açılış Törenleri Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’ nde yapıldığı için Manisa Barosu katılım sağlamamıştır.

Yargı bağımsızlığı yasal düzenlemelerle en alt düzeye indirilmiştir. Adli Yıl Açılış Töreni için seçilen mekan kamuoyunun yargıya olan güvenini zayıflatacağından 2019-2020 Adli Yıl Açılış Törenlerine Manisa Barosu olarak katılım sağlanmayacaktır.

Yargıya olan güveni güçlendirmek ve bu amaçla yapılan çalışmalara destek olmak hepimizin görev ve sorumlulukları arasındadır. Manisa Barosu bu düşünce çerçevesinde yargıya olan güveni güçlendirmek için çalışmaya devam edecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Baro Başkanı

Av. Ali ARSLAN

22-Malatya Barosu

Malatya Baro Başkanı Enver Han facebook hesabından yaptığı açıklamada: “Malatya Barosu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Yapılacak 2019-2020 Adli Yıl Açılış Törenine, Kuvvetler Ayrılığı İlkesinin Tahrip Olmaması Ve Yargı Bağımsızlığı İlkesinin Zarar Görmemesi İçin Katılmayacaktır.” dedi.

23-Zonguldak Barosu

Zonguldak Baro Başkanı Av. Özel Eroğlu yerel haber sitelerine yaptığı açıklamada; Yargıtay Başkanlığı’nın 2 Eylül 2019 Tarihinde ”Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan 2019-2020 Adli yılı açılış töreni davetine, Yönetim Kurulu olarak törene katılmama kararı alarak durum resmi yazı ile Yargıtay Başkanlığı’na bildirildiğini açıkladı.

24- Mersin Barosu 

Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelerle Mersin Barosu’nun açılış törenine katılmayacağını duyurdu:

Geniş açıklama pazartesi yapılacağından kısa ve zorunlu bir açıklama yapma gereği hasıl olmuştur. Bizler Mersin Barosu olarak; hukuk sistemimizin ve adaletin temsilcisi olan avukatların sorunlarını görmezden, duymazdan gelip, üç maymunu oynayamayız. Bağımsız bir yargı sistemi kurulana, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yapılan saldırılar durdurulana, insan hakları ihlalleri, doğa katliamları sona erene kadar, hukukun üstünlüğü ve adil yargılanma hakkı gerçekleşene kadar, mesleğimizin bağımsızlığından aldığımız güç ile mücadelemize devam edeceğimizi, yürütmenin başının temsil edildiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenecek olan 2019-2020 adli yıl açılış töreni’ne katılmayacağımızı bildiririz.

Mersin Barosu Başkanı

Av Bilgin Yeşilboğaz

25-Balıkesir Barosu
Balıkesir Barosu’nun adli yıl açılışına katılmama kararını aldığı ancak açıklamanın haftaiçi yapılacağı kamuoyu ile paylaşıldı.

(Aşağıda yer alan baroların resmi internet sitelerinden bir açıklama yer almamakla birlikte, törene katılmayacakları basına ve kamuoyuna yansımıştır. Bu sebeple aşağıda ismi geçen baroların törene katılım durumları konusunda kesinlik arzeden bir bilgi bulunmadığını belirtiriz. İsmi geçen barolar veya baro başkanları tarafından resmi bir açıklama yapıldığı takdirde haber içeriği güncellenecektir.)

26-Isparta Barosu

27-Tunceli Barosu

28-Yalova Barosu

29-Adıyaman Barosu

30-Aksaray Barosu

31-Artvin Barosu

32-Bilecik Barosu

33-Bingöl Barosu

34-Bitlis Barosu

35-Bolu Barosu

36-Çanakkale Barosu

37-Iğdır Barosu

38-Kütahya Barosu

39-Tekirdağ Barosu

40- Trabzon Barosu

 

Hangi Barolar Katılıyor?

Adli yıl açılış törenine şu ana kadar Rize, Elazığ ve Çorum baroları katılım göstereceğini açıkladı.

Hangi Barolar Karar Açıklamadı?

Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın ise twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Diyarbakır Barosu yaşamın her alanında tekçiliğe karşıdır.Baro faaliyetlerini yürütürken de çoğulculuğu ve katılımcılığı esas alır. Bu ilkeden hareketle adli yıl açılış törenine katılıp katılmayacağını YK ve TBB Delegeleri ile müzakere edip Pazartesi günü kamuoyuyla paylaşacaktır.” dedi. Yanı sıra; açıklama yapan ve katılmayacağını belirten 25 baronun yanı sıra katılmayacağı kamuoyuna yansıyan diğer 15 baro ve katılacağını belirten 3 baro haricinde, toplam 36 baro ise saraydaki törene katılıp katılmayacakları konusunda bir açıklama yapmadı.

toplumsalhukuk