Otobüste tekmeli saldırıya uğrayan Ayşegül Terzi’nin davası görüldü. Saldırgan Abdullah Çakıroğlu’nun müdafii, müvekkilinin güvenlik tehlikesinin ve akıl hastalığı iddialarıyla savunma yaptı.
Otobüste tekmeli saldırıya uğrayan Ayşegül Terzi’nin davası görüldü. Saldırgan Abdullah Çakıroğlu’nun müdafi, müvekkilinin güvenlik tehlikesinin ve akıl hastalığı iddialarıyla savunma yaptı. Güvenlik tehlikesi olan kişi Ayşegül Terzi olduğunu belirten avukatları ise saldırganın tutuklu yargılanması gerektiğini belirtti
İstanbul’da otobüste Abdullah Çakıroğlu tarafından tekmeli saldırıya uğrayan Ayşegül Terzi’nin davası bugün (21 Aralık) İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görüldü.
Saldırgan sanık Abdullah Çakıroğlu duruşmaya gelmediği duruşmada, Hakim tekmeci sanığın daha önce Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gördüğüne dair evrakların dosyaya intikal ettiğini açıkladı.
Ayşegül Terzi’nin vekili Av. Bahar Ünlüer Öztürk, sanığın tedaviyi yarım bırakması sebebiyle raporu kabul etmediklerini belirtirken, sanığın silahlı güvenlik görevlisi sertifikasına sahip olması nedeniyle ruh sağlığının yerinde olduğunun açık olduğunu söyledi. Hakime değişen yasayı hatırlatan Öztürk, “Sanık duruşmaya gelmeyerek resmen kaçmıştır. Sanığın tutuklu yargılanması gerekiyor” dedi.
“Kamuoyu baskısıyla özel yasa çıkarıldı”
Tekmeci sanığın müdafii söz alarak müvekkilinin manik depresif olduğundan bahsederek, tutuklu yargılama talebinin reddedilmesini istedi. Çakıroğlu’nun tehdit aldığını söyleyen sanık müdafii, müvekkilinin Trabzon’a ailesinin yanında gittiğini belirtti.
Sanık müdafii, “Kamuoyu baskısıyla özel bir yasa çıkarıldı, müvekkilim her zaman mahkemeye gelmeye hazırdır. Müvekkilimin tutuksuz yargılanmasını talep ediyorum. Bu davada herkes kendi kişisel görüşlerine göre dava şekli oluşturuyor” dedi.
“Güvenlik sorununu Ayşegül Terzi yaşıyor”
Ayşegül Terzi’nin vekili asıl güvenlik sorunu yaşayanın Ayşegül olduğunu belirterek, “Sanık hiçbir zaman davet üzerine gelmemiştir. Tahliye sonrası kaçmıştır. Güvenlik bahanesi ortaya atılmaktadır. Asıl güvenlik sorunu olan müvekkilimiz Ayşegül Terzi’dir ve bu konuyla ilgili başvurularımız olmuştur” dedi.
Akıl hastalığı tespiti
Hakim, sanık müdafiine “Adli Tıp’a sevke karar verirsek, eksik evrakları hazırlatıp sanığın hazır olmasını temin edebilecek misiniz” diye sordu. Sanık müdafii de, “Evet, gerekli evrakları bir gün öncesinden temin edip mahkemeye iletirim, iletemezsem tutuklanması için tarafınıza bildiririm” dedi.
Mahkeme, sanık Çakıroğlu’nun 16 Ocak’tan itibaren 3 hafta ve gerekirse daha uzun süreyle, akıl hastalığının olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’nda gözlem altına alınmasına karar verdi. Adli Tıp Kurumu’ndaki randevuya gitmezse hakkında yakalama kararı çıkarılacağı belirtilirken, Çakıroğlu’nun tutuksuz yargılanmasına ve davanın 18 Ocak saat 10.00’a ertelenmesine karar verildi.
Sanık Çakıroğlu neyle suçlanıyor:
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Çekmeköy’de, belediye otobüsünde hemşire Ayşegül Terzi’ye şiddet uygulayan Abdullah Çakıroğlu’nun “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama”, “kasten yaralama” ve “hakaret” suçlarından 9 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Olay nasıl gerçekleşmişti:
Hemşirelik yapan Ayşegül Terzi Kurban Bayramı’nda nöbetten dönerken Maslak’ta bir halk otobüsünde şort giydiği gerekçesiyle Abdullah Çakıroğlu tarafından hakarete uğramış ve şiddete uğramıştı.
Ardından gözaltına alınan Abdullah Çakıroğlu hakkında “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama”, “kasten yaralama” ve “hakaret” suçlarından 9 yıl 4 ay hapis istemiyle dava açılan Çakıroğlu, çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı.
Çalıroğlu’nun serbest bırakılması tepkilere yol açması üzerine ikinci kez gözaltına alınmıştı. Ardından mahkeme Abdullah Çakıroğlu’nu tekrar tahliye etmişti.
Mahkemenin verdiği karar üzerine Ayşegül Terzi:
Ne diyebilirim ki? Türkiye’de adalet bu kadar. Düşünebileceğim hiçbir şey yok. Bu ülkede kadın olmak böyle bir şey.
ifadelerini kullanmıştı.
toplumsalhukuk