Gözaltına alınan Av. Tugay Bek’e emniyette işkence!

Gözaltına alınan Av. Tugay Bek’e emniyette işkence!

12 Aralık 2016 günü evine yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınan Av.Tugay Bek'in emniyette ters kelepçeyi reddettiği için işkenceye uğradığı ortaya çıktı

12 Aralık 2016 günü evine yapılan polis baskını sonrası gözaltına alınan Av.Tugay Bek’in emniyette ters kelepçe takılmasını mevzuata, hukuka ve insan haklarına aykırı bulduğunu söyleyip kabul etmediği için işkenceye uğradığı ortaya çıktı

12 Aralık 2016 günü Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı ve 10 Ekim davası avukatlarından, Avukat Tugay Bek evine yapılan polis baskınının ardından gözaltına alınmış,  Bek’in 10 Ekim davası ile ilgili notlarına el konulmuştu. Bir haftadır emniyette gözaltında tutulan Bek’i ziyaret eden avukatlar Bek’in emniyette işkenceye uğradığını tespit etti.

Avukat Tugay Bek 14 Aralık günü sağlık kontrolü için Adli Tıp Kurumu’na götürüldüğünde, çıkışta ters kelepçe takılmak istendi. Ters kelepçe uygulamasının mevzuata, hukuka, insan haklarına aykırı olduğunu ve bunu kabul etmeyeceğini söyleyen Bek’e çevik kuvvet zorla ters kelepçe taktı. Bek’i burada 40 kişilik ekip işkence etti.

Bunun üzerine Bek, tekrar adli tıp doktorunun yanına girerek uğradığı işkenceyi belgelemek istedi. Çıkışta bir kez daha yere yatırılıp ters kelepçe takılarak tekrar işkenceye maruz kalan Bek, zorla araca bindirilerek tekrar Adana Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Bek’in vücudunun değişik yerlerinde darp izleri bulunduğu belirtildi.

“Silahlı terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla gözaltına alınan ve Adana’daki pek çok insan hakkı davasının avukatlığını yapan Bek, 4 gündür gözaltına tutuluyor. Her gün gözaltı süresi uzatıldığı için günlük sağlık kontrolüne götürülüyor.

Savcıdan bir daha kötü muamele olmayacağına dair söz

Olayın duyulmasının ardından 15 Aralık günü 26 kişilik bir avukat grubu, başsavcı vekili ve dosyanın savcısıyla görüştü. Avukat meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre; görüşme sırasında savcı, TEM Şube Müdürü’nü telefonla arayarak, bir daha böyle bir durumun yaşanmayacağını söyledi. Savcılar konuyla ilgileneceklerini ve bir daha kötü bir muamelenin olmayacağına dair söz verdi. Görüşmede avukat heyeti de meslektaşları Bek’in hedef haline getirilmesine ve güvenlik güçlerinin intikam duyguları ile hareket etmelerine izin vermeyeceklerini ifade ederek, Bek’in ifadesinin bir an önce alınmasını istedi.

Adana Barosu ve Ankara Barosu’ndan açıklama

adana-barosu-aciklama

Adana Barosu tarafından yayımlanan açıklamada:

CMK 393 md. ve PVSK 13. md’de düzenlenen tedbirler arasında kelepçe ya da ters kelepçe sayılmamıştır. AİHM’de kelepçe uygulaması için gerekliliğe bakmaktadır. Gerekliliği ancak güvenlik riski ve başka önlemlerin yetersiz kalması hallerinde kabul edilebilir saymaktadır. Bu koşullar gerçekleşmemişse kelepçe uygulamasını işkence olarak kabul etmektedir.

Meslektaşımıza ve birlikte gözaltına alınan diğer kişilere Adli Tıpta muayene sonrasında yapılan ters kelepçe uygulaması AİHM kararları ışığında bir işkencedir.

Zira meslektaşımız ve diğer gözaltındakiler sağlık kontrolü için adli tıpa yaklaşık 100 çevik kuvvet polisi ve TEM görevlileri tarafından kelepçesiz olarak götürülmüştür. Bu da ortada bir güvenlik riskinin bulunmadığını yapılan uygulamanın keyfi ve hatta kasıtlı olduğunu göstermektedir.

Bu pervasız tutuma sebep olan şey, kolluk kuvvetlerinin kötü muamele, işkence vakıalarında korunması ve cezasızlık politikalarıdır.

ifadelerine yer verildi.

Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi ve İnsan Hakları Merkezi tarafından yapılan ortak açıklamada ise;

Av. Tugay Bek, insan hakları alanında etkin hukuki mücadele veren bir meslektaşımızdır. Hak ihlalleri alanında çalışan meslektaşlarımıza dönük artan oranda hukuksuz gözaltı ve tutuklama işlemlerini kaygı ile izlemekteyiz. Hiçbir meslektaşımız, savunmanlığını aldığı müvekkilleri üzerinden soruşturma ve kovuşturmaya tabi tutulamaz. Savunma hakkı, insan hak ve özgürlüklerinin gerçekleşmesi için gözardı edilemeyecek temel haklardandır.

Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz. İnsan hak ve özgürlüklerini düzenleyen uluslararası sözleşmeler, işkence yasağının hiçbir koşulda askıya alınamayacağını düzenlemektedir.

İşkence bir insanlık suçudur ve hiçbir koşulda kabul edilmesi mümkün değildir. Meslektaşımızın bir an önce yasal işlemlerin tamamlanarak serbest bırakılmasını ve yetkilileri işkence edenler hakkında yasal işlem yapmaya davet ediyoruz.

ifadelerine yer verildi.

Öte yandan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Bektaş Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplandırılması talebi ile Bek’in ters kelepçe ile işkenceye uğraması hakkında soru önergesi verdi.

toplumsalhukuk