Dolu ve sel mağdurlarının zararlarının tespiti için yapması gerekenler

Dolu ve sel mağdurlarının zararlarının tespiti için yapması gerekenler

Halkevleri Hukuk Dairesi yayımladığı broşür ile İstanbul'da 27 Temmuz'da yaşanan fırtına sonrasında dolu yağışı ve sel baskını nedeniyle yurttaşların zararlarının giderimi ve hukuksal haklarının korunması için ilk elden yapması gerekenleri açıkladı

Halkevleri Hukuk Dairesi yayımladığı broşür ile İstanbul’da 27 Temmuz’da yaşanan fırtına sonrasında dolu yağışı ve sel baskını nedeniyle yurttaşların zararlarının giderimi ve hukuksal haklarının korunması için ilk elden yapması gerekenleri açıkladı

Halkevleri Hukuk Dairesi tarafından yayımlanan broşürde sel sebebiyle ev, işyeri ve araçları zarara uğrayanların neler yapması gerektiği anlatıldı.

Ev ve işyeri zarar uğrayanlar

  • Öncelikle, zararınızı ileride daha kolay ispatlamak için temizlemeden önce olay yerinin çok sayıda fotoğrafını çekin.
  • İtfaiye’ye evinizin/dükkanınızın/aracınızın zarar gördüğüne dair rapor tutturun. Normalde itfaiye, müdahale ettiği her olayla ilgili tutanak tutmak zorundadır ve bu tutanak ilk elden delil niteliğindedir.
  • Bölgenizdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne tespit talebiyle başvurarak bilirkişi marifetiyle zararınızın ne kadar olduğunun belirlenmesini talep edin. Belirlenen miktar talep edebileceğiniz zararı belirleyecektir.
  • Kaymakamlık tarafından kurulacak tespit komisyonu tarafından yapılacak hasar tespit çalışmalarında zararınızın mutlaka rapora ayrıntılı olarak geçmesini sağlayın. Komisyona başvurunuzu en kısa sürede yapın.
  • Evden çıkarttığınız eşyalarınızın durumunu, kullanılmaz durumda olup olmadığını mutlaka rapora geçirtin. Sel durumunda mutfak malzemeleri dahil tüm eşyalar (kimyasal maddeler de karıştığından) temizlenerek kullanılamayacak hale gelmektedir. Bu nedenle eşyalarınızın kullanılamaz hale geldiğini tutanağa geçirtin. Tutanakta eksiklik olduğunu düşünüyorsanız tutanağı imzalarken “Eksik inceleme yapılmıştır” diye ekleme yaparak bunun altına eksiklikleri tek tek yazarak imzalayın. Özetle tutanakta hatalı/eksik olan hususlarla ilgili şerh düşün. Aksi halde ilerleyen zamanlarda şerh düşmemeniz aleyhinize olacaktır. Görevliler şerh düşmenize izin vermiyorsa tutanağı imzalamayın. Çevrenizdekilerle şerh düşmenize izin verilmediğini de belirterek kendi tutanağınız tutun.
  • Selde sürüklenerek kaybolan eşyalarınızın listesini ve tahmini değerlerini de yapılacak tüm tespitlerde dosyaya sunun. İlk anda çektiğiniz fotoğrafların da birer örneklerini yine dosyaya sunmanız gerekmektedir.
  • Devrilen ağaçların kaldırılmasını ve zarar gören duvar ve yolların onarılmasını belediyeden talep edebilirsiniz.

Aracı zarara uğrayanlar

  • Aracınızda zarar meydana geldiyse ve kaskolu ise zararınızı sigorta şirketinden karşılamak için 5 iş günü içinde beyan formu doldurun, araç fotoğraflarını ekleyin. Genel afet olmasına rağmen, bazı şirketler en yakın Meteoroloji Müdürlüğü’nden ‘anılan saatlerde dolu yağışı olduğuna ilişkin yazı’ talep edebilirler.
  • Kaskoda en önemli nokta; zarar doğal afetten kaynaklandığından poliçenin hasarsızlık durumu bozulmamalıdır. Bu konuyu sorarak teyid etmeniz ve ısrarcı olmanız gerekmektedir.
  • Araç sigortasında zararın tamamı eksiksiz karşılanmaktadır. Kusur indirimi yapılmaz. Ev ve işyerlerinde ise bir kısım muafiyetler olduğundan hasarın tamamı ödenmeyebilir. Ödenmeyen bedeli kaymakamlıktan talep edebilirsiniz.
  • Aracınızın Kaskosu yoksa da bakanlık tarafından tüm zararların karşılanacağı belirtildiğinden; fotoğraflarla birlikte kaymakamlığa başvuru yaparak araç üzerinde zarar tespiti yapılmasını talep edebilirsiniz.

Zararlarınız karşılanmazsa ne yapabilirsiniz?

  • Devlet tarafından karşılanacağı belirtilen zararlarınız tam olarak karşılanmazsa, yapılan ödemeyi (talep ve dava haklarım saklıdır) diyerek imzalayın ve kalan miktar için idare mahkemesine dava açın. Hakkınızı saklı tutmadan ödemeyi kabul ederseniz, kalan miktar için talepte bulunmanız mümkün olmayacaktır.
  • Eviniz – eşyalarınız, aracınız sigortalı ise, sigorta poliçesi kaybolmuş olsa bile zarara ilişkin belgelerle sigorta şirketine başvurabilir ve eksper tarafından inceleme yapılarak tüm zararınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz.
  • Zararınız hiç karşılanmazsa veya eksik karşılanırsa, idare mahkemesine dava açarak ve elinizdeki fotoğraf ve tespit raporlarını da sunarak zararlarınızın giderilmesini talep edebilirsiniz.
  • Sel ve dolu nedeniyle meydana gelen yaralanma ve ölüm olaylarında ise, dere yataklarının değiştirilmesi, eksik denetim yapılarak kaçak binalara izin verilmesi, çarpık kentleşme nedeniyle sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulması önemlidir.
  • Ayrıca işyerinde, işyeri servisinde ve iş saatlerinde meydana gelen ölümler ve yaralanmalar iş kazası kabul edileceğinden, en kısa sürede Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş kazası bildiriminde bulunulması gerekmektedir.
  • Afet nedeniyle yaralanmalarda sağlık güvencesi olmayanlara da ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi gerektiğinden, devlet hastanelerinde ücret ödemeden tedavinizi yaptırabilirsiniz. Para talep edilmesi durumunda da İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine başvurarak sorumlulardan şikayetçi olabilirsiniz.

 

toplumsalhukuk