AYM’den Las Tesis Müdahalesine Tazminat Kararı

AYM’den Las Tesis Müdahalesine Tazminat Kararı

Anayasa Mahkemesi, dünya genelinde kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin sembolü haline gelen Las Tesis dansına katılan kadınlara dönük müdahalenin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi

Anayasa Mahkemesi, dünya genelinde kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin sembolü haline gelen Las Tesis dansına katılan kadınlara dönük müdahalenin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi.

Şili’de ortaya çıkan ve dünyanın pek çok yerinde kadına yönelik şiddete dikkat çekmenin yöntemi haline gelen Las Tesis dansı Türkiye’de polis müdahalesi ile karşılanmış farklı şehirlerde çok sayıda kadın bu dansa katıldığı için gözaltına alınmıştı. Ankara’da kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Las Tesis dansına katılan kadınlara hukuki destekte bulunurken gözaltına alınan Toplumsal Hukuk üyesi avukatlar Döndü Kurşunoğlu ve Betül Çetin’e 18 biner TL tazminat ödenmesine karar verildi.

Avukatlar Kurşunoğlu ve Çetin; Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları bireysel başvuruda kadına karşı şiddeti protesto etmek için bir araya gelen müvekkillerine hukuki destek sağlamak için toplanma alanında bulunduklarını ve kolluk güçlerinin müvekkillerine yönelen hukuka aykırı müdahalelerini engellemeleri esnasında hukuka aykırı şekilde yakalanarak gözaltı aracına bindirildiklerini belirterek mesleki faaliyetlerinin engellendiğini, toplantıya katıldıklarının kabul edilmesi halinde dahi etkinliğin barışçıl niteliğine vurgu yaparak somut müdahale nedeniyle ifade hürriyeti ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının engellendiğini savundu.

AYM’nin kararında da başvurucular Kurşunoğlu ve Çetin’in başvurularında belirttikleri gibi toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı yönünden müdahalenin varlığının kabul edilmesi gerektiği belirtildi.

12 Aralık 2019 tarihinde Las Tesis dansının gerçekleştirileceği eyleme müdahalenin gerekçesi olarak sunulan Ankara Valiliğinin toplantıları izne bağlama kararını da değerlendiren AYM, izne bağlama kararının 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununa dayandırıldığını, “Zeytin Dalı operasyonu devam ettiği sürece” geçerli olacağının belirtildiğini ancak bu uygulamanın kanunilik şartını taşımadığını, izne bağlama kararının olağanüstü hal devam ettikçe geçerli olabileceğini ve OHAL’in 19 Temmuz 2018’de sona erdiğini vurguladı.

AYM yaptığı değerlendirmede Ankara Valiliğinin kararına dayanarak yapılan müdahalenin temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasına ilişkin olan Anayasa’nın 13. maddesinde açıkça emredilen kanunilik ölçütünü taşımadığı belirtildi.

Kararın tam metnini okumak/indirmek için tıklayınız.

toplumsalhukuk