Türkiye’nin AİHM adayları reddedildi

Türkiye’nin AİHM adayları reddedildi

AİHM'de Türkiye'yi temsilen bulunan yargıç Işıl Karakaş'ın görev süresinin dolacak olması nedeniyle Karakaş'ın yerine Adalet Bakanlığı'nın gösterdiği üç kişilik aday listesi reddedildi

AİHM’de Türkiye’yi temsilen bulunan yargıç Işıl Karakaş’ın görev süresinin dolacak olması nedeniyle Karakaş’ın yerine Adalet Bakanlığı’nın gösterdiği üç kişilik aday listesi reddedildi

Adalet Bakanlığı’nın 30 Nisan’da görev süresi dolacak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yargıcı Işıl Karakaş’ın yerine seçilmesi için gönderdiği üç kişilik aday listesi, Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından reddedildi. İkinci tur için yeni aday listesi göndermesi gereken Bakanlığa başvurular sürüyor. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz de AİHM yargıçlığı için Adalet Bakanlığı’na başvurdu.

Bakanlık, aralarında İnsan Hakları Daire Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül’ün de bulunduğu üç adayı, aralık ayında AKPM’nin özel komitesine gönderdi. Türkiye’nin adaylarını uygun bulmayan komite, listeyi iade etti. Yargıç Karakaş’ın yerine dokuz yıl süreyle görev yapacak üç yeni aday bulması gereken bakanlığa gerekli şartları sağlayan adayların başvuru süresi de uzatıldı. Normal şartlarda 1 Mayıs’ta göreve başlaması gereken yeni yargıç, ilk turda Türkiye’den herhangi bir yargıç seçilemediği için göreve eylül ayında başlayabilecek. AİHM yargıçlığı için aday olan isimler arasında bulunan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, başvuru sürecini BirGün’e anlattı.

İlk tur seçimlerinde hükümete yakın adayların seçileceğini düşündüğü Adalet Bakanlığı’nın listesine girmek için başvuruda bulunmadığını anlatan Akdeniz şunları söyledi:

İkinci tur için bireysel başvuru dosyamı Bakanlığa gönderdim. Şimdi Bakanlık, gelen başvuruları değerlendirerek AKPM’ye sunacağı üç adayı belirleyecek” dedi. AKPM’nin ilk listeyi reddetmesini değerlendiren Akdeniz, “Beklenen standartlarda bir aday listesinin gönderilemediğini gördük. AKPM, üç adayla yüz yüze görüşmek de isteyebilirdi ancak kimseyi görüşmeye dahi çağırmamışlar. Ben aday listesine giremesem bile çıtayı belirli bir standarda yükseltmiş olurum diye düşündüm” diye konuştu. Prof. Dr. Akdeniz, “Yapabileceğimi düşündüğüm bir görev. Her hukukçu için bu yargıçlık onore edicidir. En azından adayların ismi açıklandığından bizden iyi mi değil mi standartlar açısından yorum yapabileceğiz.

toplumsalhukuk