Soma davasında beklenen ek rapor: Soma faciası benzersiz bir iş kazasıdır

Soma davasında beklenen ek rapor: Soma faciası benzersiz bir iş kazasıdır

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 13/05/2014 günü 301 yurttaşın hayatını kaybettiği Soma Katliamı'nın davasında sanık, sanık vekilleri ve katılan vekillerinin itirazları sonucu aldırılmasına karar verilen ek rapor mahkemeye sunuldu.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 13/05/2014 günü 301 yurttaşın hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nın davasında sanık, sanık vekilleri ve katılan vekillerinin itirazları sonucu aldırılmasına karar verilen ek rapor mahkemeye sunuldu. Raporda bilirkişi heyeti olayın sistematik ihmaller zincirinin sonucu olduğunu, soma faciasının benzersiz bir iş kazası olduğunu belirtti

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davasının bilirkişi ek raporu mahkemeye sunuldu. Ağustos ayında mahkeme sunulan ana raporda, olayın kaza olmadığı,kader/fıtrat olmadığı yazılmış, üretim zorlamasına, havalandırmanın yetersizliğine, iş güvenliği denetimlerinin yapılmadığına, maskelerin çalışmadığına ve yeraltında alev sızdırmaz ekipman kullanılması gerekirken kullanılmadığına vurgu yapılmıştı.

Bugün (10 Aralık) çoğu profesör, 11 kişilik bilirkişi heyeti tarafından mahkemeye sunulan ek raporda, ana raporda belirtilen değerlendirmelerin ve kanaatlerin değişmesini gerektirecek bir belge veya bilgiye rastlanılmadığı yazıldı.

Raporda dikkat çeken satır başları ise şöyle:

  • Soma Faciası benzersiz bir iş kazasıdır. Olayın temel nedeni, olaya dahil tüm kişi ve kurumların madencilik bilim ve tekniğine uymayan uygulamalarından kaynaklanan ihmaller dizisidir.
  • Ocakta yetkili kademelerde bulunan tüm teknik elemanların ortaklaşa sorumluluğu vardır.
  • Kazanın meydana gelmesinden, iş yerinin denetiminden sorumlu kurumlarca yetkili kılınmış teknik elemanlar da sorumludur.
  • Can Gürkan, Alp Gürkan, Mustafa Yiğit, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı ve Ertan Ersoy “Gereli teknik alt yapı oluşturulmadan, yeterli yatırım yapılmadan ve iş güvenliği önlemleri alınmadan üretimin artırılması” ve “Havalandırmanın iyileştirilmesi ile ilgili olarak yapılan proje yaşama geçirilmeden S panosunda çok sayıda işçi istihdamı ve riskli havalandırma ile üretimin zorlanması” yükümlülüklerini ihlal etmeden asli kusurludur.
  • Sabotaj ihtimaline ilişkin hiçbir ciddi delil veya ifade yoktur.
  • Ocakta normal çalışma sürecinde dahi, kaza olmasa da kabul edilemez tekniğe aykırı durumlar vardır.
  • Devletin bu konuda politika değişikliği zorunludur. Ne var ki ülkenin maden politikasındaki hatalar sanıkların kusur durumunu ortadan kaldırmamaktadır.

    Soma Davası ek bilirkişi raporunun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

    toplumsalhukuk