İzmir Barosu eski başkanlarından ve avukatlardan “Olağanüstü Genel Kurul” çağrısı

İzmir Barosu eski başkanlarından ve avukatlardan “Olağanüstü Genel Kurul” çağrısı

İzmir Barosu'nun 5 eski başkanı ve İzmir Barosu mensubu avukatlar anayasa değişikliği ile ilgili olarak tutum belirlemek için seçimsiz olağanüstü genel kurul çağrısında bulundu

İzmir Barosu’nun 5 eski başkanı ve İzmir Barosu mensubu avukatlar anayasa değişikliği ile ilgili olarak tutum belirlemek için seçimsiz olağanüstü genel kurul çağrısında bulundu

İzmir Barosu’nda geçmiş yıllarda başkanlık yapan Sabri Kurt, Çetin Turan, Bahattin Özcan Acar, Özdemir Sökmen ve Ercan Demir, İzmir Adliyesi’nde bulunan Baro katında bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda TBMM’de görüşmeleri tamamlanan Anayasa değişikliği görüşmeleri ile ilgili olarak İzmir Barosu’nun tutum belirlemesi için Avukatlık Kanunu uyarınca seçimsiz olağanüstü genel kurul çağrısı yapıldı.

Olağanüstü genel kurul yeter sayısı için imzalar toplanmaya başlanırken yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada, yeterli sayıda imzaya ulaşılması halinde olağanüstü toplantının yapılacağı ifade edildi. Avukatlık Kanunu uyarınca üye sayısının beşte birinin talebi ile Yönetim Kurulu’nun genel kurulu on beş gün içerisinde olağanüstü toplantıya çağırması gerekiyor.

Çok sayıda avukat destek verdi

İzmir Barosu’nda mevcut farklı gruplardan seçilmiş eski baro başkanları, baro başkan yardımcıları ile baro yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya çok sayıda avukat katılarak destek verdi.

Eski Baro Başkanı Çetin Turan tarafından açıklama metninde şu ifadelere yer verildi:

Öngörülen bu değişikliklerle parlamento işlevsizleşmekte, erkler ayrılığı ilkesi terk edilmektedir. Bakanlar kurulu kaldırılmakta, Bakanların tümü Cumhurbaşkanı danışmanı niteliğinde atanmış bürokratlara dönüşmekte, TBMM ile ilişkileri kesilmektedir; milletvekilleri bakan olarak atandıkları takdirde milletvekillikleri düşecektir. Cumhurbaşkanı dilediği bakanlığı kurup dilediği bakanlığı lağvedebilecektir.

İçinde bulunduğumuz koşullarda baroların duruma müdahale etmesi, baromuzun tüm avukatlarının katılımı ile olağanüstü genel kurul toplantısında gelişmeleri değerlendirmesi, olumsuzluklara dikkat çekmesi ve kamuoyunun bu yolla uyarılması zorunludur. Bu nedenle, Anayasa değişikliği, başkanlık sistemi ve yargı/savunma mesleği sorunları ile ilgili İzmir Barosunun kurumsal görüşünü oluşturmak üzere hazırlanan olağanüstü toplantı istem ve gündemini, İzmir Barosu Başkanlığı’na iletmek üzere imzaya açtığımızı değerli basınımıza ve meslektaşlarımızın bilgilerine sunuyoruz.

Cumhurbaşkanına tek başına kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi, olağanüstü hal ilan etme yetkisi, parlamentoyu fesih yetkisi verilmiştir. Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir siyasi parti genel başkanı olarak, hukuken de tarafsızlık ve birleştiricilik niteliklerini yitirecek, seçim sürecinde partisinin milletvekilli adaylarını da bizzat belirleyebilecektir.

Olağanüstü genel kurulun Mart ayında yapılması bekleniyor

Avukatlık Kanunu uyarınca üye sayısının beşte birinin talebi ile Yönetim Kurulu’nun genel kurulu on beş gün içerisinde olağanüstü toplantıya çağırması gerekiyor. Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, yeterli sayıda imzaya ulaşılması halinde olağanüstü toplantının yapılacağı ifade edildi.

Yaklaşık 7500 üyesi bulunan İzmir Barosu’nda olağanüstü genel kurul istemi için yaklaşık 1500 avukatın imzasına ihtiyaç var. Kısa sürede imzaların toplanacağı öngörüldüğünden, İzmir Barosu Olağanüstü Genel Kurulu’nun, Mart ayı içerisinde toplanabileceği öngörülüyor.

İzmir Barosu avukatları imzaların büyük bölümünün toplandığını 1500 imza için 150 kadar imza eksiği bulunduğunu belirtti.

Av. Dalkıran: “Anayasa değişikliğine dair kaygılarımızı kamuoyuna duyurmak hem tarihsel bir görev hem de ifa ettiğimiz mesleğimizin gereğidir”

toplumsalhukuk.net olarak görüşlerine başvurduğumuz İzmir Barosu avukatlarından Zöhre Dalkıran şu ifadelere yer verdi:

İzmir barosunun önceki baro başkanları tarafından öncelikle baro başkanlığı ile görüşerek Anayasa referandumu başta olmak üzere OHAL, KHK konularında görüş oluşturmak üzere İzmir Barosu’nun seçimsiz olağanüstü genel kurulu toplamasını talep ettik. Baro başkalığı tarafından bu talebin kabul edilmemesi üzerine yapılan basın duyurusuyla olağanüstü genel kurul çağrısında bulunduk.

Baro üyesi tüm avukatların ülkemiz için bir dönemeç olacak Anayasa değişikliğini tartışması, ortak görüş oluşturması, kaygılarını tüm kamuoyuna duyurması hem tarihsel bir görev hem de ifa ettiğimiz mesleğimizin gereğidir. Üstelik baronun en yetkili kurulu tarafından tarihe düşülecek notu içerecek bir sonuç bildirgesi tüm hukuk camiası açısından da oldukça önemli olup, bu olağanüstü genel kurul çağrısı diğer barolara da örnek olacaktır.

İmzalarımızı topladık. Bir-iki gün içerisinde toplanan imzaları baro başkanlığına sunacağız.

toplumsalhukuk