HSK üyeleri belirlendi

HSK üyeleri belirlendi

Anayasa değişikliği sonrası yeniden yapılandırılan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeleri belirlendi; 7 üye mecliste AKP-MHP ittifakı ile, 4 üye de doğrudan "partili cumhurbaşkanı" tarafından seçildi

Anayasa değişikliği sonrası yeniden yapılandırılan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeleri belirlendi; 7 üye mecliste AKP-MHP ittifakı ile, 4 üye de “partili cumhurbaşkanı” tarafından seçildi

HSK’nın 7 üyesi, 18 Mayıs 2017 günü TBMM tarafından seçildi. TBMM’de yapılan oylamanın ikinci turunda yeterli oyu olan 7 kişi, Anayasa değişikliği sonrası yeninden yapılandırılan HSK’ya üye olarak seçildi. Mecliste AKP-MHP ittifakı ile seçilen bu üyelerden 5 üyenin AKP’nin, 2 üyenin ise MHP’nin istediği isimler olduğu ifade edilmekte.

TBMM tarafından seçilen HSK üyeleri; Cafer Ergen, Alp Arslan, Hamit Kocabey, Songül Yazar, Yaşar Şimşek, Ali Cengiz Köseoğlu ve Mehmet Ademoğlu oldu. Seçilen üyelerden Hamit Kocabey’in, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin avukatlığını yaptığı; Songül Yazar’ın ise AKP’nin Beyoğlu Belediyesi Meclisi üyesi olduğu; seçilen diğer üyeler içinde ise Milli Görüş çizgisinden kimi isimlerin yer aldığı ifade edilmekte. İki üye ise bakanlık bürokrasisinden geliyor.

Bugün (19 Mayıs) ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kalan 4 üyenin seçiminin yapıldığı bilgisi basına yansıdı. Anayasa değişikliği sonrası doğrudan “partili cumhurbaşkanı” tarafından HSK ya 4 üye seçiliyor.

Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçilen üyeler; HSYK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, HSYK 1. Daire Başkanı Halil Koç, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Şahin ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci oldu. Bu isimler içinde Mehmet Akif Ekinci, gündemde olan Cumhuriyet Gazetesi soruşturmasını yürüten savcılardan biri olarak tanınmakta.

Adalet Bakanı ve adalet bakanlığı müsteşarı ile birlikte 13 üyeden oluşacak HSK üyeleri, böylece tamamen siyasi iktidar tarafından belirlenmiş oldu. Nitekim yeni yönetim sisteminde, HSK’nın doğal üyesi olan adalet bakanı ve müsteşarını da doğrudan “partili cumhurbaşkanı” seçip atayacak.

Bu durumda oluşan mevcut tabloda, yeniden yapılandırılan HSK’nın 11 üyesinin AKP, kalan 2 üyesinin ise MHP’nin belirlediği isimlerden şekillendiği görülmekte.

Böylece “yargı”nın, zaten öteden beri tartışmalı olan “bağımsızlığı” meselesinde, belki de en ağır yara alınmış oldu. Nitekim yeni HSK yapısının, yargıyı doğrudan siyasi iktidar güdümüne sokacağı, referanduma sunulmuş Anayasa değişikliği paketinde de en fazla eleştiri alan düzenlemelerdendi.

Yeni HSK üyeleri, 7 Haziran 2017 günü göreve başlayacaklar.

HSK üyeliği için başvurdular: Bahçeli’nin avukatı, Vali Çoş’un kardeşi ve Koza İpek’e atanan kayyım…

toplumsalhukuk