Haftalık Gündem: 22-28 Nisan Adalet Yoksa Sokak Var!

Haftalık Gündem: 22-28 Nisan Adalet Yoksa Sokak Var!

22-28 Nisan haftasında avukatlar, Ankara, İstanbul, İzmir, Çorlu, Gebze ve ülkenin dört bir yanında, adalet için katliam aileleriyle, barış anneleriyle, gazetecilerle birlikte nöbetteydi. 

22-28 Nisan haftasında avukatlar, Ankara, İstanbul, İzmir, Çorlu, Gebze ve ülkenin dört bir yanında, adalet için katliam aileleriyle, barış anneleriyle, gazetecilerle birlikte nöbetteydi. 

26 Nisan Cuma – İstanbul’dan hukuk örgütleri Çorlu Tren Katliamı ailelerinin başlattığı Adalet Nöbetine katıldı.

26 Nisan Cuma – Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilişinin 173. haftası anma etkinliği Diyarbakır Adliyesi önünde yapıldı.

26 Nisan Cuma – Türkiye Barolar Birliği, darp ve işkenceye maruz kalan Avukat Sertuğ Sürenoğlu’nun, olaya ilişkin video görüntülerinin ortaya çıkması üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığı’na ikinci bir dilekçe sunarak işkence suçunu işleyenler ve diğer sorumlular hakkında ceza davası açılmasını talep etti.

26 Nisan Cuma ÖHD İstanbul Şubesi “Gebze Cezaevi önünde açlık grevindeki çocuklarının sesi olmak isteyen annelerimizin yanındayız! ÖHD’li Avukatlar olarak her gün hukuki destek ve dayanışma için Gebze’de annelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Avukatların ve HDP’li vekillerin yapmak istediği açıklama Valilik yasağı gerekçe gösterilerek engellenmek istendi.

26 Nisan Cuma –  Avukatlar Mardin Barosu Başkanının istifasını istedi: Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün mazbatasını “hasta ve yaşlı” diyerek, AKP’li başkana verilmesini, “hasta ve yaşlı değilse” tutuklanmasını isteyen dilekçeyi hazırlayan Mardin Barosu Başkanı Çelebi Araz, Mardin Barosuna kayıtlı 41 avukat tarafından istifaya çağrıldı.  İstifa çağrısında “Yüksek Seçim Kurulu’na Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk hakkında yapılan ve basına yansıyan itiraz dilekçesinin içeriğinin meslek onuruna ve bağımsızlığına,  Avukatlık Kanunu’nun 97. Maddesi’nin 6. Fıkrası’na ve hukukun evrensel ilkelerine aykırı olması; içeriğinde kişiye karşı suç teşkil eden cümlelerin bulunması, hakaret içeren cümleler taşıması ve kişinin özel hayatını teşhir edici olması; soruşturmanın gizliliğini ihlal ve ifşa edici ve kişinin lekelenmeme hakkını ihlal edici olması nedenleriyle ekli dilekçeyi AKP Mardin İl Başkanlığı adına Seçim İşleri Başkanı sıfatıyla  hazırlayan ve imzalayıp YSK’ya sunan Mardin Barosu Başkanı Avukat Çelebi Araz’a olan güvensizliğimizi beyan edip bu gerekçeler ile tarafsızlık ve Baro Başkanı sıfatlarını yitirdiğinden dolayı kendisini istifaya çağırıyoruz” denildi.

25 Nisan Perşembe – Cumhuriyet gazetesi davasında 5 yılın altında hapis cezasına mahkum edilen ve mahkumiyet kararları onanan gazetenin eski yönetici, yazar, çizer ve çalışanları Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper yeniden hapishaneye girdi.

25 Nisan Perşembe – Diyarbakır Barosu Barış Annelerine yapılan saldırıya karşı suç duyurusunda bulundu:

19 Nisan 2019 tarihinde Kocaeli’nin Gebze İlçesinde açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek ve açlık grevinde bulunan çocuklarının hayati risklerinin olduğunu ifade etmek için toplanan Barış anneleri, polisin şiddetine ve kamuoyunun vicdanını yaralayan onur kırıcı muamelesine maruz kalmışlardı.

20 Nisan 2019 tarihinde Mardin’in Kızıltepe ilçesinde açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek isteyen Barış Anneleri, polisin şiddetine maruz kalmış, Barış Annelerine biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edilerek, anneler kolluk görevlileri tarafından yerde sürüklenmişti.

Yine 23 Nisan 2019 tarihinde Batman ili M Tipi Kapalı Cezaevi önünde açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek ve açlık grevinde bulunan çocuklarının hayati risklerinin olduğunu ifade etmek için toplanan Barış Annelerine müdahale edilmiş ve 20 Barış Annesi gözaltına alınmıştı.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi “Kamu görevini ifa eden kolluk görevlilerinin yetkilerini ve kanuni sınırları aşarak insan onurunu zedeleyen, toplumda infial yaratan müdahalelerinin “kötü muamele ve işkence suçu”nu oluşturduğunu” belirterek bu suçun faili olan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunup olayın takipçisi olacağını açıkladı.

25 Nisan Perşembe – Av. Didem Baydar Ünsal tutuklu avukatlar için Çağlayan Adliyesi önünde adalet nöbetindeydi.

25 Nisan Perşembe – “Yapılmayan Yargılamanın Kararlarını Reddediyoruz”: ÇHD ve HHB’li avukatlar hakkında verilen mahkumiyet kararına karşı yapılacak istinaf başvurusu için Dava komitesi tarafından hazırlanan istinaf dilekçesi İstanbul Çağlayan ve Ankara Sıhhiye Adliyelerinde avukatların imzasına açıldı.

24 Nisan Çarşamba – Ankara Barosu, Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindekilere yönelik linç girişimi ile ilgili sorumlular hakkında linç girişiminin insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek suç duyurusunda bulundu.

24 Nisan Çarşamba – Tutuklu meslektaşımız Av. Selçuk Kozağaçlı istinaf başvurusunu yaptı.

22 Nisan Pazartesi – “Susma haykır; tecrit işkencedir” Tecrite karşı yüzlerce tutsağın açlık grevi ile ilgili olarak ÇHD, İHD, ÖHD, TİHV basın açıklası yapmak için YKM önünde henüz toplanmak isterken polis saldırdı. Dördü avukat 5 kişi gözaltına alındı. Polis müdahalesinin ardından açıklama İHD Genel Merkez binası önünde yapıldı. Polis buradaki açıklamayı da engellemek istedi. Bina önünde yapılan kısa açıklamanın ardından süreç İHD Genel Merkezinde yapılan açıklama ile değerlendirildi. Gözaltına alınanlar aynı gün içerisinde serbest bırakıldı. Açıklamanın ardından kurum temsilcilerinden oluşan heyet TBMM de grubu bulunan siyasi parti temsilcileri ile görüştü.

22 Nisan Pazartesi – İnsan Hakları DerneğiTürkiye Hapishanelerinde Devam Eden Açlık Grevleri Tespit Ve Değerlendirme Raporu”nu açıkladı.

Raporda: “ Halen 92 hapishanede 3 bin civarında mahpus tarafından devam ettirilen süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerinde gelinen aşama oldukça ciddidir. Gerek açlık grevcilerinin sağlık durumlarının izlenmesi, gerekse de taleplerin demokratik kamuoyu tarafından duyulduğunun ortaya konabilmesi için bağımsız heyetlerin ve bağımsız hekimlerin cezaevlerine girmesine izin verilmelidir. Siyasi iktidar bu husustaki sorumluluğunu görmeli ve bir an önce bu talepleri karşılamalıdır.

Tecrit gibi başta BM Mandela Kuralları olmak üzere Türkiye yasalarına bile aykırı uygulamaların son bulmasını diliyor, siyasi iktidarı bir an önce sorumlu davranarak hapishanelerdeki tecridi kaldırmaya davet ediyoruz.” İfadelerine yer verildi.

22 Nisan Pazartesi – 301 madencinin ölümüne sebep olan Soma Katliamı ile ilgili İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi tarafından verilen istinaf kararı, İzmir Barosunun davetiyle Bölge Adliye Mahkemesi önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

22 Nisan Pazartesi – Özgürlükçü Hukukçular Derneği açlık grevindeki çocuklarının sesi olmak için eylem yapan annelere saldıran, kötü muamele ve işkence yapanlar hakkında Gebze Adliyesinde suç duyurusunda bulundu. ÖHD: “annelerimize yapılan saldırının sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunduk, sürecin takipçisi olacağımızı tekrar ediyoruz.”

22 Nisan Pazartesi – Çorlu Tren Katliamı Ailelerinin adalet ve takipsizlik kararının kaldırılması talebiyle başlattıkları eyleme İstanbul Barosu, Tekirdağ Barosu, Edirne Barosu ve Kırklareli Barosu başkanları ile ÇHD İstanbul Şubesi katıldı.

 toplumsalhukuk