Haftalık Gündem: 15-21 Temmuz- Adli Tatil Başladı Adalet Nöbeti Sürüyor

Haftalık Gündem: 15-21 Temmuz- Adli Tatil Başladı Adalet Nöbeti Sürüyor

Adli yılının son haftasında, Barış akademisyenleri, Gezi, Hrant Dink, Selahattin Demirtaş, Canan Kaftancıoğlu, Özgür Gündem nöbetçi genel yayın yönetmeliği davaları görüldü. Duruşma salonlarından sokaklara taşan adalet arayışı Suruç için ülkenin dört bir yanındaydı.  Adalet Nöbeti bu ay Van'daydı. Hasankeyf'teki çevre katliamı için barolar eylemdeydi.

Adli yılının son haftasında, Barış akademisyenleri, Gezi, Hrant Dink, Selahattin Demirtaş, Canan Kaftancıoğlu, Şebnem Konur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in yargılandığı Özgür Gündem nöbetçi genel yayın yönetmeliği davaları görüldü. Duruşma salonlarından sokaklara taşan adalet arayışı Suruç için ülkenin dört bir yanındaydı.  Adalet Nöbeti bu ay Van’daydı. Hasankeyf’teki çevre katliamı için barolar eylemdeydi. Adli tatil başladı. Adalet nöbeti sürüyor. 

21 Temmuz 2019 Pazar- Diyarbakır Çocuk Çalışmaları Ağı Dersim’de yaşanan mayın patlamasına dair açıklama yayınladı: “Mayın Güvenlik Sorunu Değil Bir İnsan Hakları Sorunudur”

20 Temmuz 2019 Cumartesi- Suruç Katliamı’nın 4. yıldönümünde Ankara’da ve İstanbul’da yapılmak istenilen anma etkinliklerine polis saldırdı. Ankara’da 8, İstanbul’da 21 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

19 Temmuz 2019 Cuma- Adalet nöbeti, 85 hafta boyunca İstanbul Adliyesi’nde tutulduktan sonra Bursa, İzmir, Ankara, Hatay ve İstanbul’un ardından, Van Barosu ev sahipliğinde Van Adliyesi önündeydi. Nöbet Van Valiliği’nin 12 Temmuz tarihli genel yasaklama kararına rağmen gerçekleştirildi. Tahir Elçi anma etkinliğinin 185. haftasını da Van’da yapıldı.

19 Temmuz 2019 Cuma- İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlanan ve bölge kentlerinde son 10 yılı kapsayan “Zırhlı Araç Çarpması Sonucu Meydana Gelen Yaşam Hakkı İhlalleri Araştırma Raporu” basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı.

Raporda yer alan verilere göre, son 10 yılda en az 63 zırhlı araç çarpması olayı gerçekleşti. 63 vakanın sonucunda; 16’sı çocuk ve 6’sı kadın olmak üzere toplamda 36 yurttaş hayatını kaybetti. Bu olaylarda yaralanan 85 yurttaştan kimileri ise, fiziksel kayıplarla yaşamını sürdürmek durumunda bırakıldı. Meydana gelen ölüm ve yaralanmaların en çok çocuk ve yaşlı yetişkinleri etkilediği görülüyor.

Basın açıklaması için tıklayınız.

Rapor için tıklayınız.

18 Temmuz 2019 Perşembe- Çorlu tren katliamı davasında mahkeme heyeti tarafından salona giriş çıkışların engellenmesini görüntüleyen ve görüntüleri sosyal medya hesabında paylaşan Av. Selvi Yüzbaşıoğlu savcılığa ifadeye çağrıldı.

 

18 Temmuz 2019 Perşembe- Gezi Davası’nın 2. duruşması Silivri’de görüldü. Dava 8-9 Ekim’e ertelendi.

18 Temmuz 2019 Perşembe- Ankara İSİG Akademisi’nin ikinci semineri “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin Hukuksal Boyutu” Murat Kemal Gündüz ve Kazım Bayraktar’ın sunumuyla gerçekleştirildi.

18 Temmuz 2019 Perşembe- Batman’a bağlı Hasankeyf’in llısu Barajı’nın altında kalmaması için Batman Barosu öncülüğünde bölge barolarınca yapılan eyleme pek çok Baro destek verdi.

Açıklama için tıklayınız: hasankeyfi kurtaralım

16 Temmuz 2019 Salı- Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği Ağı, 30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanan “Yargı Reformu Strateji Belgesi” hakkındaki tutumunu kamuoyu ve basınla paylaştı: Yargı Reformu Strateji Belgesi Türkiye’deki Yargı Sisteminin Gerçek Sorunlarına Çözümler Üretmekten Uzaktır!

16-19 Temmuz 2019- Barış Akademisyenlerinin yargılamalarına İstanbul Çağlayan Adliyesinde devam edildi. 17 Temmuz 3019 tarihi itibariyle, Barış akademisyenlerden 204’ü “örgüt propagandası” veya “örgüte yardım” suçlamasıyla mahkum edildi, cezaların 36’sında erteleme uygulanmadı, cezası istinaf kararıyla kesinleşen Prof. Dr. Füsun Üstel 8 Mayıs’ta cezaevine girdi.

toplumsalhukuk