Düşünce ve ifade özgürlüğü can çekişiyor!

Düşünce ve ifade özgürlüğü can çekişiyor!

Düşünce ve ifade özgürlüğünü kullananlara yönelik son bir ayda gerçekleştirilen saldırıları sizler için derledik

Düşünce ve ifade özgürlüğünü kullananlara yönelik son bir ayda gerçekleştirilen saldırıları sizler için derledik

Düşünce ve ifade özgürlüğünü kullananlar, siyasi iktidara, özellikle Anayasa değişikliğine ve Cumhurbaşkanına yönelik eleştirilerini dile getirenler; gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, yargılanıyor. İşte son bir ayın özeti;

  • Yılbaşında gerçekleşen Reina saldırısı sonrası, İstanbul Okmeydanı’nda bir kahvede laikliği savunma çağrısı yapan Halkevi üyesi iki kişi halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmekten tutuklandı. Aynı bildiriyi okuyan bir çok yurttaş gözaltına alındı ve yine bir çok yurttaş hakkında soruşturma açıldı.
  • Ortadoğu ve Suriye üzerine yazıları ile tanınan gazeteci-yazar Hüsnü Mahalli hakkında, Cumhurbaşkanına Hakaret suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir ceza davası açıldı. Mahalli, Aralık ayında gözaltına alınmış ve devamında İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı. Mahalli’nin Halk TV de katıldığı bir televizyon programında AKP’nin Suriye politikasını eleştirmesinin, gözaltına alınıp tutuklanmasına neden olduğu söylenmekte. MS hastası olan Mahalli, ciddi sağlık sorunları yaşadığı halde halen tutuklu. Mahalli hakkında açılan davada “Erdoğan’a hakaret” ve “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” iddialarıyla 2 yıl 4 aydan 7 yıl 3 aya kadar hapis cezası istenmekte.
  • Ankara Batıkent’te bir grup yurttaşlaikliği savundukları için tutuklanan arkadaşlarına destek olmak için metro içerisinde tutuklamaya sebep olan konuşmayı okuduğu esnada metroda bulunan bir kişi “Burası İslam devleti” diyerek provokasyon girişiminde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti’ni İslam Devleti olarak ve anayasayı tanmadığı beyan kişi hakkında soruşturma açılmazken konuşma yapan kişiler hakkında soruşturma açıldı.
  • Ankara Mamak’ta başkanlığa hayır bildirisi dağıtan Halkevleri üyeleri gözaltına alındı. Halkevleri üyelerine bildiri dağıttıkları için “çevreyi kirletmekten” idari para cezası kesildi.
  • Saray’ın damadı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın internette yayımlanan mailleri ile ilgili haberler yapmalarının ardından gözaltına alınan 6 gazeteci de, tam 24 günü bulan gözaltı sürecinin sonunda ancak yargıç önüne çıkarıldı ve bu gazetecilerden 3’ü tutuklandı.
  • Adana’da “Bu memleket bizim, başkanlığa hayır” başlıklı bildiri dağıtan Halkevleri üyeleri, 17 Ocak günü yeniden gözaltına alındı. Halkevciler, 13 Ocak günü de aynı nedenle gözaltına alınmış, adli kontrol şartı ile salıverilmişti. Dağıttıkları bildiri hakkında bir yasaklama ve toplatma kararı olmadığını söyleyen Halkevcilere polisin yanıtı ise, “Nasıl olsa karar çıkarırız” olmuştu. Gözaltına alınan Halkevciler hakkında yine adli kontrol kararı verildi.
  • Konya da ise, bindiği metroda başkanlığa hayır içerikli bir konuşma yapan ve halkı başkanlık sistemine karşı mücadeleye çağıran CHP il gençlik kolları başkanı bir genç gözaltına alındı.
  • Hatay’da gerçekleştirilen bir polis operasyonu ile, birçok sendika, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti yöneticisinin de içinde bulunduğu 34 kişi gözaltına alındı. Gözaltılara karşı açıklama yapan Hatay demokrasi ve emek örgütleri, başkanlık sistemine karşı muhalefetin sindirilmek istendiğini dile getirdi.
  • Hrant Dink’i, ölümünün 10 uncu yıllında anmak ve halen katillerinin cezalandırılmamasını protesto etmek isteyenler, Ankara’da valiliğin yasağı ve polis müdahalesi ile karşılaştı. Yüksel Caddesi’nde insan hakları anıtı önünde yapılmak istenen basın açıklaması ve anma, Mülkiyeliler Birliği içinde kapalı mekanda gerçekleştirilebildi.
  • İstanbul’da üniversiteliler “Başkanlığa hayır” sesini yükseltmek için 23 Ocak’ta Beşiktaş-Kadıköy vapur hattında şarkı söyledi. Şarkı vapurdakiler tarafından alkışlarla desteklenirken o sırada gelen vapur güvenliği üniversitelileri engellemeye çalıştı. Vapurdaki “sorumlu kişi” üniversitelileri, “Başkanlığa hayır de” şarkısının “Cumhurbaşkanına hakaret” içerdiği iddiasıyla polise şikayet etti. Vapurdan inildiği sırada polis üniversitelileri gözaltına almaya ve kimlik kontrolü yapmaya çalıştı. Üniversitelilerin gözaltına alınmasına, halk izin vermedi. Polise “Biz vapur yolcusuyuz, hepimiz öyleyiz, şarkı söyledik diye gözaltına alamazsınız” diyerek tepki gösterenler üniversitelilerin gözaltına alınmasını engelledi.
  • Saray’a gitmeyen İstanbul Beyoğlu Kamer Hatun Mahallesi Muhtarı Hatice Bender, sosyal paylaşım sitelerinde yaptığı yorumlar gerekçe gösterilerek “devlet büyüklerine hakaret”ten tutuklandı.
  • Türkiye Komünist Partisi(TKP)’nin Başkanlık referandumuna karşı yayınladığı “Hayır” bildirisi ile ilgili Isparta Sulh Ceza Hakimliği toplatma kararı verdi.
  • İstanbul’un Maltepe ilçesi Zümrütevler Mahallesi’nde 29 Ocak’ta Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, CHP Milletvekili Dursun Çiçek ve Avukat Serra Kadıgil’in katılımıyla gerçekleşecek “Hayır” forumu için örgütlenme çalışması yürütenlere silahlı saldırı gerçekleşti, bir kişi yaralandı.
  • Gazeteci Can Dündar’ın Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı #Özgürüz’e yayına başlamadan erişim engeli getirildi. Can Dündar yasağı duyurarak, “Basılmamış kitabı yasaklayan, başlamamış siteyi de kapattı.. sanıyor. Göreceğiz” dedi.
  • Malatya’da KHK’ler ile ihraç edilen kamu emekçileri 7 Ocak günü “İşimizi istiyoruz” diyerek direnişe başladı. AKP’nin muhalif kamu emekçilerine yönelik saldırısı karşısında direnen emekçiler her gün gözaltına alınıyor.
  • Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, 22 Ocak’ta demokratik parlamenter sistem ve kuvvetler ayrılığı vurgularıyla tek adam rejimine “hayır” çağrısı yapmasının ardından Türkiye Kamu-Sen’in Ankara’daki genel merkezine saldırı gerçekleşti.

CHP milletvekili Barış Yarkadaş, basın-yayın organlarında yer alan açıklamalarında; polisin, sosyal medya kullanıcısı 17 bin kişi hakkında fezleke hazırladığını, 45 bin kullanıcının ise adresini tespit etmeye çalıştığını dile getirdi. Yarkadaş’ın paylaştığı bilgileri göre; 3 bin 500 kişi sosyal medyada yazdıklarından ötürü gözaltına alındı ve bunlardan bin 500 kişi ise tutuklandı.

toplumsalhukuk