ABD’de federal temyiz mahkemesi, 2007 yılında Irak savaşı sırasında 14 Iraklı sivili öldürmekten dolayı Blackwater adlı özel güvenlik şirketinin bir çalışanı hakkındaki verilen mahkumiyet cezasını bozdu
ABD’de federal temyiz mahkemesi, 2007 yılında Irak savaşı sırasında 14 Iraklı sivili öldürmekten dolayı Blackwater adlı özel güvenlik şirketinin bir çalışanı hakkındaki verilen mahkumiyet cezasını bozdu
Mahkeme, 2015’te ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Nicholas Slatten’ın olaya karışan diğer üç şirket çalışanıyla birlikte yargılanmamış olması gerektiğini belirterek, Slatten’ın yeniden yargılanmasına hükmetti. Kararda, Slatten’ın yeni duruşmada ilk ateşi kendisinin açmadığını gösteren delil sunabileceği kaydedildi.
Üç yargıçtan oluşan mahkeme, daha önce 30 yıl hapis cezasına çarptırılan diğer üç çalışan Paul Slough, Dustin Heard ve Evan Liberty’nin cezalarının da çok uzun olduğunu, bu nedenle cezalarının yeniden belirlenmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme ayrıca, Liberty’nin adam öldürmeye teşebbüs suçundan mahkumiyetini bozdu.
Adalet Bakanlığı ve davalıların avukatlarından henüz bir açıklama gelmedi.
Ne olmuştu?
16 Eylül 2007 tarihinde meydana gelen ve dünyada büyük yankı uyandıran olayda, bir Amerikan diplomatik konvoyuna eşlik eden Blackwater çalışanları, Bağdat’ın Nisur Meydanı’nda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivillere ateş açmıştı. Olayda 14 Iraklı sivil hayatını kaybetmiş, 17’si de yaralanmıştı.
Avukatlar Blackwater çalışanlarının kendilerine açılan ateşe karşılık verdiklerini ve tamamen kendilerini koruma amacıyla hareket ettiğini belirtmiş, müvekkillerinin gergin, şiddet ve savaş dolu bir bölgede çalıştıklarına dikkat çekmişti.
Davada görev yapan savcılar ise konvoya ateş açılmadığını, olayda herhangi bir kışkırtma olmadığını, ayrıca hiçbir sanığın aralarında bir çocuğun da bulunduğu ölen 14 kişi konusunda suçluluk duymadığını kaydetmişti.
Olay Irak’ta ve Amerikalılar arasında büyük öfke yaratmış ve birçok kişinin ABD Dışişleri Bakanlığı’nın neden özel bir güvenlik firmasıyla çalıştığının sorgulamasına neden olmuştu.
toplumsalhukuk /amerikanınsesi