ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, aralarında Rıza Sarraf'ı ABD'de tutuklatan Savcı Preet Bharara'nın da olduğu eski Başkan Obama yönetimince atanmış 46 savcının istifasını istedi
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, aralarında Rıza Sarraf’ı ABD’de tutuklatan Savcı Preet Bharara’nın da olduğu eski Başkan Obama yönetimince atanmış 46 savcının istifasını istedi
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yönetimi eski Başkan Barack Obama tarafından atanan 46 savcının istifasını istedi.
46 savcı arasında “ABD’nin İran’a karşı uyguladığı yaptırımları delmek, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamaları” ile New York’ta, 75 yıl hapis istemiyle tutuklu olarak yargılanan Rıza Sarraf’ın davasının savcısı Preet Bharara da var.
ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından atanan 46 başsavcının istifalarını istedi. Obama döneminde atanan savcıların istifasının istenmesini geçiş süreciyle ilişkilendiren Adalet Bakanlığının açıklamasında, yeni tayinler yapılıncaya kadar bakanlık bünyesindeki “kariyer savcılarının” görevlendirileceği duyuruldu.
ABD’deki hükümet değişikliklerinde savcıların değiştirilmesi, alışıldık bir uygulama. Ancak New York Times gazetesi, Donald Trump’ın kasım ayında başkan seçildikten sonra Bharara’dan görevde kalmasını istediğini hatırlatarak, dünkü istifa emrinin sürpriz yarattığını yazdı. Bharara’nın ofisinden henüz açıklama yapılmadı.
ABD’de yeni gelen yönetim, bir önceki yönetim tarafından atanan görevlilerin istifasını isteyebiliyor.
Clinton tamamını görevden almıştı
Bazı hükümet değişikliklerinde, federal savcıların değiştirilmesi kademeli olarak yapılırken, bazı hükümetler bu işlemi geniş kapsamlı ve hızlı şekilde yapmayı tercih ediyor. 1993 yılında Clinton, 93 federal savcıyı birden görevden almıştı.
Rıza Sarraf’ın davası
Rıza Sarraf, Türkiye’de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık’ta tutuklandı, kısa süre sonra serbest bırakıldı.
Sarraf’ın İran’daki ortağı olarak gösterilen İranlı iş insanı Babek Zencani, yolsuzluk suçlamasıyla 6 Mart 2016 günü idam cezasına çarptırılmıştı.
Zencani’nin Türkiye’de kurulu şirketleri de bulunuyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı bir raporda Zencani ile Rıza Sarraf arasında bir ilişkinin olduğu aktarıldı.
Sarraf’ın tüm malvarlığına el konulması talep ediliyor
Sarraf ABD’nin Miami kenti havalimanından, ülkeye giriş yapmak isterken FBI ajanları tarafından gözaltına alındıktan sonra 22 Mart’ta çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.
Hakkında 75 yıl hapis cezası istenen Rıza Sarraf 27 Nisan’da Manhattan Federal Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıktı, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.
İlk duruşma 15 dakika sürdü. Mahkeme bir sonraki duruşma için 16 Haziran tarihini vermişti. Savcı Bharara’nın talebiyle duruşma 20 Haziran 2017’ye ertelendi.