OHAL kapsamındaki 686 sayılı KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu görevinden çıkartıldı, 17 kişi ise göreve iade edildi
Olağanüstü hal kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade edilenlere ilişkin listelerin de bulunduğu 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete’de yayımlandı.
OHAL kapsamındaki 686 sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığından 2 bin 585, İçişleri Bakanlığından 49, Emniyet Genel Müdürlüğünden 417, Jandarma Genel Komutanlığından 893 kişi kamu görevinden çıkarıldı.
OHAL kapsamındaki 686 sayılı KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu görevinden çıkartıldı, 17 kişi ise göreve iade edildi. 2 öğrencinin ise öğrencilik statüsü geri verildi. 242 emekli polis memurunun ise rütbe ve hakları geri alındı.
İhraç edilenlerin tam listesi için tıklayınız.
Göreve iade edilenlerin tam listesi için tıklayınız.
Öğrencilik statüsü geri verilenlerin listesi için tıklayınız.
Rütbeleri geri alınan emekli polis memurlarının tam listesi için tıklayınız.
İbrahim Kaboğlu’da ihraç edildi!
Üniversitelerden ise 330 akademisyen ihraç edildi. İhraç edilen akademisyenlerin büyük bölümünü “Barış İçin Akademisyenler” imzacısı akademisyenler oluşturuyor. İhraç edilen akademisyenler arasında “Bu ortamda Anayasa yapılamaz” diyen Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile yazıları ile anayasa değişikliğini eleştiren Doç. Dr. Murat Sevinç’te bulunuyor.
Kayyum atanan şirketlerin devir işlemleri muvazaalı kabul edilecek
686 sayılı KHK ile CMK’ya göre kayyum atanan şirketlerin ortaklarının yaptıkları devir işlemlerinin muvazaalı kabul edileceğine dair hüküm getirildi. KHK’nın 4. maddesinde getirilen hüküm şu şekilde:
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 133 üncü maddesi uyarınca kayyım atanan şirketlerde ortaklık pay ve haklarına ilişkin olarak soruşturmanın başladığı tarihten bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar şirket ortakları tarafından yapılmış olan devir ve temlik işlemleri muvazaalı kabul edilerek geçersiz sayılır ve ticaret sicilinden resen terkin edilir.
242 emekli polis memurunun rütbe ve hakları geri alındı
Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca resen emekliye sevk edilenler, kendi isteğiyle emekli olanlar veya Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü hükümlerine göre meslekten veya devlet memurluğundan çıkarılanlar ile müstafi sayılanlardan milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan 242 kişinin rütbe ve hakları geri alındı.
Kararnameye göre, bu kişiler görev yaptıkları teşkilata ve kamu görevlerine yeniden kabul edilmeyecek, doğrudan veya dolaylı görevlendirilemeyecek. Ayrıca uhdelerinde taşımış oldukları mesleki unvanları ve sıfatlarını kullanamayacak ve bu unvan ve sıfatlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamayacak. Bu kişilerin uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacak.
Söz konusu emniyet mensuplarının silah ruhsatları, emekli polis kimlikleri, gemi adamlığına ilişkin belgeleri, pilot lisansları ve ilgili pasaport birimlerince pasaportları iptal edilecek ve özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacak.
İhraçların kurumlara göre dağılımı şöyle:
Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 893 kişi,
Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 417 kişi,
Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) 2 bin 585 kişi,
Yargıtay Başkanlığı’nda 10 kişi,
Yüksek Seçim Kurulu’unda 10 kişi,
Sermaye Piyasası Kurulu’unda 1 kişi,
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda (TOKİ) 2 kişi,
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu’nda 88 kişi,
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde 2 kişi,
Avrupa Birliği Bakanlığı’nda 3 kişi,
Dışişleri Bakanlığı’nda 48 kişi,
Ekonomi Bakanlığı’nda 15 kişi,
İçişleri Bakanlığı’nda 49 kişi,
Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda 3 kişi,
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda 16 kişi,
Yüksek Öğretim Kurumu’nda 330 kişi.
toplumsalhukuk