Reyhanlı Katliamı Davası’nın 9. duruşması görüldü

Reyhanlı Katliamı Davası’nın 9. duruşması görüldü

Reyhanlı Katliamı Davası'nın 9. duruşması 27 Ocak’ta Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Katılan ailelerin ve vekillerinin sorumluların ortaya çıkarılmasına ilişkin talepleri reddedildi

Reyhanlı Katliamı Davası’nın 9. duruşması 27 Ocak’ta Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Katılan ailelerin ve vekillerinin sorumluların ortaya çıkarılmasına ilişkin talepleri reddedildi

27 Ocak tarihinde görülen davada, katılan vekilleri katliamın sorumlularının açığa çıkarılması için, Reyhanlı Katliamı ile ilgili olarak HSYK’nın Özcan Şişman ve Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında yaptığı inceleme ve soruşturma dosyasının getirtilmesini ayrıca Şişman’ın açığa alınmasının ardından DHA’ya yaptığı açıklamalara ilişkin videonun getirtilmesini talep etti.

Mahkeme HSYK’nın inceleme ve soruşturma dosyasının istenmesine karar verirken duruşma 14 Nisan 2017 tarihine ertelendi.

Davanın geçmişi

Katliamla ilgili dokuzu tutuklu, sekizi firari toplam 33 kişi yargılanıyor. Önceki duruşmalarda katılan vekillerinin, katliamın engellenmesine yönelik gerekli çalışmaları yapmadıkları için yargılanan polisler hakkında açılan dava ile ana davanın birleştirilmesi talepleri reddedilmişti.

Katliam iddianamesini hazırlayan Özcan Şişman’ın yargılandığı MİT tırları dava dosyasının getirtilmesi, Reyhanlı Katliamı ile ilgili açıklamalar yapan Şişman’ın tanık olarak dinlenmesi talepleri ile K-kovuşturmanın kamu görevlilerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi talepleri önceki celselerde reddedilmişti.

Reyhanlı katliamına ilişkin kısa bir hatırlatma: Katliam engellenebilirdi!

Reyhanlı Katliamı’nın ardından pek çok katliam gerçekleşti. Devletin sorumluluğunun olduğu Katliamların sürekliliği, Katliamların yaşanmasına olanak sağlayan gerçeklerin sıradanlaşmasına neden olabiliyor.

Bu nedenle üç buçuk yılın ardından Katliama/Katliam davasına dair kısa bir hatırlatma yapmak unutmamak/unutturmamak için zorunlu:

Katliamı önleme yetkisi/görevi/olanağı olanlar katliamdan en az üç gün önce Katliamı önlemeyi sağlayacak bilgilere sahipti:

08.05.2013 günü saat 16.00 sularında Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bombalama olayı ile ilgili bir yapılan telefon ihbarında:

Temir Dükancı isimli şahsın 09.05.2013 günü tahminen 22.00 – 24.00 saatleri arası, Yayladağı Sınır Kapısı’ndan giriş yapacağı, Tamir Dükancı’yı, Yusuf Nazik veya Nasır Eskiocak isimli şahısların gelip alacağı ve daha önceden bombalama eylemi için hazırlanan araçların olduğu yere götüreceği, Bombalı saldırıda kullanılmak üzere daha önceden 2 adet transit minibüs alındığı, bu araçlara Harbiye’de Mehmet Gümüşlü isimli kaportacıda gizli bölmeler yapıldığı, araçların şuan Harbiye’de olduğu ancak tam yerini bilemediği

belirtilmişti.

İhbarın ardından, Özcan Şişman’ın talimatıyla başlatılan soruşturmada ihbarda adı geçen kişilere yönelik teknik ve fiziki takip başlatılmıştır.  Nitekim ihbardaki gibi Temir Dükkancı Suriye’den Türkiye’ye gelmiş, hakkında fiziki ve teknik takip tedbiri uygulanmaktayken 10.05.2013 günü bomba düzeneklerini hazırlamıştı.

Ardından MİT’in 10.05.2013 tarihli bilgi notu 19.35 sıralarında Hatay Emniyetine ulaştırılmıştı.

Bilgi notunda Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 8 Mayıs’taki ihbara dair 9 Mayıs tarihli yazısı da ilgi yapılarak; Mehmet Genç’in adına 06 AH 6072 plakalı 2004 model aytozu gri renk Ford transit kombi 280 S marka mimibüsün 25.04.2013’te ayrıca 31 ARS 83 plakalı 2007 model buz beyaz renk Ford transit 300 S marka minibüsün ise 24.09.2013’te Hatay’da tescil ettirildiği” bu araçların 8 Mayıs tarihli ihbara konu bombalı eylemde kullanılması planlanan araçlar olabileceğinin mütalaa edildiği belirtilmişti.

Katliamın ardından Emniyet Genel Müdürlüğü makamına yükselen 15 Temmuz sonrası Merkez Valisi yapılan Celallettin Lekesiz 8 Mayıs 2013 tarihli ihbardan katliamdan bir gün önce, 10 Mayıs’ta yapılan asayiş toplantısında haberdar olmuştu.

Bütün bu bilgilere, teknik ve fiziki takibe rağmen plakaları bilinen iki araç 11 Mayıs 2013 tarihinde Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürlüğünün önünden geçirilerek park edildi ve katliam gerçekleştirildi.

Özcan Şişman tarafından hazırlanan Katliam iddianamesinde “tüm çalışmalara ve önlemlere rağmen” bombalı saldırının gerçekleştiği ifade edildi.

Reyhanlı Katliamı’nın hukuksal sürecine ilişkin ayrıntılı bilgi için Halkevleri Hukuk Dairesi raporu okumak için tıklayınız.

toplumsalhukuk