Endonezya Anayasa Mahkemesi, Etik Kurulu’nun hakkındaki rüşvet iddialarını ağır suç olarak tespit etmesinin ardından üyelerinden Patrialis Akbar’ı görevinden aldı
Endonezya Anayasa Mahkemesi, Etik Kurulu’nun hakkındaki rüşvet iddialarını ağır suç olarak tespit etmesinin ardından üyelerinden Patrialis Akbar’ı görevinden aldı
Mahkeme başkanı Arief Hidayat Jakarta’da yaptığı açıklamada “rüşvet şüphelisi Patrialis Akbar’ın 27 Ocak 2017 Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere Anayasa Mahkemesi hakimliği görevinden alındığını” söyledi.
Arief’in açıklamasına göre Etik Kurulu, Patrialis tarafından yönetildiği iddia edilen etik ihlallerle ilişkili olduğu düşünülen başka kişileri de sorguladı.
Kurul ayrıca, önlerine gelen hayvancılık ve sağlık kanunuyla ilgili yargısal denetimi Patrialis ile beraber yapan yargıçlar Manahan Sitompul ve Gede Dewa Palguna’yı da sorguladı.
Arief “Mahkeme’nin kayıt memurlarını da sorguladık. Ancak şüpheli bir durum bulamadık” şeklinde konuştu.
Ulusal yolsuzlukla mücadele kurumu KPK (Komisi Pemberantasan Korupsi), tutuklanmasının ardından Perşembe günü (26.01) Patrialis Akbar’ın rüşvet davasında şüpheli olduğunu açıkladı.
Çarşamba günü yapılan operasyonla Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (KPK) müfettişleri, Patrialis de dahil olmak üzere Jakarta’daki üç ayrı yerde 11 kişiyi tutukladı.
KPK müfettişleri finansal işlem belgelerine, döviz makbuzlarına ve incelenecek bir kanun taslağına el koydu.
Patrialis’in et ithalatçısı Basuki Hariman ve sekreteri Ng Fenny’den hayvancılık ve sağlık konusunda 41/2014 sayılı kanun hakkında yargı denetimine ilişkin 20.000 ABD Doları ve 200.000 SGD (Singapur Doları) (140.000 ABD Doları) rüşvet aldığı bildirildi.
Kaynak: jakarta globe /anayasagundemi
Bu haber, BAU Hukuk Fakültesi LAW 2018 Current Constitutional Developments dersi kapsamında Arzum İrem Ünal, Kübra İpek Erdem, Mertcan Kaşıkçı, Ali Uzunöz, Ezgi Ünlügedik ve Tuğçe Ülgütol tarafından çevrilmiştir.