AİHM’den İtalya’ya G8 mahkumiyeti

AİHM’den İtalya’ya G8 mahkumiyeti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Cenova kentinde 2001 yılında düzenlenen G8 zirvesi sırasında polisin göstericilere şiddet uyguladığı İtalya'yı işkence suçundan mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Cenova kentinde 2001 yılında düzenlenen G8 zirvesi sırasında polisin göstericilere şiddet uyguladığı İtalya’yı işkence suçundan mahkum etti

Temmuz 2001’deki G8 zirvesini protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmaların ardından, 21 Temmuz gecesi polis göstericilerin uyuduğu bir okulu basmıştı.

Üç yüzden fazla polisin katıldığı Armando Diaz Lisesi baskınında 3’ü ağır olmak üzere 61 gösterici ve gazeteci yaralanmıştı.
Tanınmamak için kar maskesi takan polislerin, geçici gözaltı merkezine götürdükleri göstericilere fiziksel ve psikolojik işkence yaptığı ortaya çıkmıştı.

Uluslararası Af Örgütü, Diaz okulu baskınını “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bir Batı ülkesinde yaşanan en büyük insan hakları ihlali” olarak tanımlamıştı.

Kararın TİHV tarafından çevrilen Türkçe tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

İtalyan yasalarında işkence yok

İtalya’da olayla ilgili çok sayıda dava açılmış ve sonunda bazı üst düzey polis yetkilileri hakkında görevden uzaklaştırma kararı çıksa da, İtalyan ceza yasalarının işkenceyi suç olarak tanımaması nedeniyle hiçbir güvenlik görevlisi hapse girmemişti. Diaz okulu baskınında en ağır yaralanan kişi olan ve bir süre komada kalan İngiliz gazeteci Mark Covell ise 350 bin euro tazminat kazanmıştı.

AİHM: İtalya işkenceyi suç haline getirecek yasal düzenlemeleri yapmalıdır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi açıkladığı kararında, İtalyan güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddetin işkenceye vardığına hükmetti.
AİHM, Diaz okulu baskınıyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da küçük düşürücü muameleye, cezaya maruz bırakılamaz” şeklindeki 3. maddesinin ihlal edildiği sonucuna vardı.

Mahkeme, işkencenin suç sayılmaması halinde, devletin yeniden benzer olayların yaşanmasını önlemesinin mümkün olmadığını vurguladı ve İtalya’yı ceza kanununda işkenceyi suç haline getirecek değişiklikler yapmaya çağırdı.

toplumsalhukuk